BankNews.ro - The Business Republic

Neacşu, EAM: România se va împrumuta pe scadenţe mai lungi de 10 ani şi va accesa în 2 ani şi pieţele asiatice
Finante-Banci | Data Publicarii: 17-04-2014

România se va împrumuta pe scadenţe mai lungi de 10 ani, iar în următorii doi ani va accesa şi pieţele asiatice de capital pentru a-şi diversifica împrumuturile, a declarat, pentru AGERPRES, Dragoş Neacşu, preşedintele Erste Asset Management/ EAM /, cel mai mare administrator de fonduri de investiţii pe piaţa autohtonă.

'împrumutul României de 1,25 miliarde euro este un lucru foarte bun, a fost o oportunitate, înseamnă că încep să se vadă mai bine fundamentele noastre economice în acest context regional, pe fondul incertitudinilor şi neliniştilor pe multe din pieţele din regiune cu care eram asimilaţi în mod greşit sau nenuanţat multă vreme. încep să se vadă mai pregnant fundamentele macroeconomice bune ale României. Am început să devenim mai atractivi şi mai vioi în încercarea de a-i aduce pe investitori, pentru că trebuie să te duci să-i şi inviţi şi să fii convingător (...) Suma de 1,25 miliarde de euro atrasă de România este de o dimensiune bună pentru un stat ca România, care nu este membru al zonei euro. în următorii doi ani vom vedea şi maturităţi (scadenţele pe care se împrumută România - n.r.) mai mari de 10 ani. Acum datoria publică are o maturitate medie de 4 ani şi ceva, pentru profilul nostru ar trebui să fie de 6-8 ani. Vom avea posibilitatea în următorii 2-3 ani să extindem maturitatea, în măsura în care ne ţinem de o planificare şi facem lucrurile predictibil. Piaţa este cu noi în momentul în care suntem un emitent (de obligaţiuni pe piaţa externă de capital - n.r.) predictibil şi nu oportunist'', a afirmat Neacşu.

Preşedintele EAM a spus că, vreme de un deceniu, România a fost un emitent oportunist de obligaţiuni pe pieţele externe de capital, iar investitorii nu ştiau niciodată când va reveni România pe piaţă.

'Erau intervale foarte lungi între ieşirile pe pieţele de capital, nu există activitate de informare, de pregătire a pieţei, de genul non-deal roadshow, piaţa era neinformată, iar când apăream îi luam prin surprindere. Inevitabil trebuia să plătim sume mai mari pentru acele împrumuturi'', a subliniat Neacşu.

Continuarea, pe Economica.

http://www.banknews.ro/stire/71620_neacşu,_eam_românia_se_va_împrumuta_pe_scadenţe_mai_lungi_de_10_ani_şi_va_accesa_în_2_ani_şi_pieţele_asiatice.html