BankNews.ro - The Business Republic

Gazprom intentioneaza sa reduca la jumatate capacitatea viitorului gazoduct Turkish Stream
International | Data Publicarii: 07-10-2015


Grupul rus Gazprom, cel mai mare furnizor mondial de gaze naturale, a informat autoritatile de la Ankara de intentia sa de a reduce cu 50% capacitatea gazoductului Turkish Stream, informeaza Bloomberg.

Conducta Turkish Stream ar urma sa traverseze Marea Neagra pana la granita dintre Turcia si Grecia, de unde ar putea ajunge la consumatorii din sudul Europei. Conform acordului preliminar convenit in luna decembrie 2014 intre Gazprom si compania turca Botas, capacitatea totala a intregului proiect Turkish Stream este estimata la 63 de miliarde de metri cubi pe an, dintre care 43 de miliarde de metri cubi ar fi pentru Turcia.

O capacitate anuala 'realista' pentru aceasta conducta ar fi una de 32 miliarde metri cubi, a declarat marti directorul general de la Gazprom, Alexei Miller, la un forum economic organizat la Sankt Petersburg. Acest volum, echivalent cu aproximativ doua treimi din cantitatea de gaze naturale consumata anul trecut de Turcia, va fi subiectul viitoarelor negocieri intre cele doua tari a mai spus Miller.

O serie de oficiali din Ministerul Energiei din Turcia au confirmat pentru Reuters ca Gazprom a informat autoritatile de la Ankara de intentia sa de a reduce cu 50% capacitatea gazoductului Turkish Stream, adaugand insa ca aceasta nu va reprezenta o problema pentru aprovizionarea cu gaze naturale a Turciei.

Lucrarile de constructie la gazoductul Turkish Stream urmau sa inceapa in luna iunie a acestui an, insa, pana acum, guvernele rus si turc nu au semnat un acord oficial in acest sens. Zilele trecute ministrul rus al Energiei, Alexander Novak, a declarat ca Rusia si Turcia vor semna un acord interguvernamental cu privire la Turkish Stream abia in luna decembrie 2015 sau la inceputul lui 2016.

Intre timp, luna trecuta Gazprom si o serie de companii europene au decis sa dubleze capacitatea gazoductului Nord Stream, care face legatura intre Rusia si Germania via Marea Baltica pana la 110 miliarde meri cubi pe an, incepand din 2019.

Grupul rus Gazprom, cel mai mare producator mondial de gaze naturale, asigura o treime din necesarul de gaze naturale al Europei iar jumatate din aceste livrari trec prin Ucraina.

AGERPRES

http://www.banknews.ro/stire/72659_gazprom_intentioneaza_sa_reduca_la_jumatate_capacitatea_viitorului_gazoduct_turkish_stream.html