BankNews.ro - The Business Republic

Yuanul chinez este a patra cea mai utilizata moneda pentru plati globale (SWIFT)
International | Data Publicarii: 07-10-2015


Yuanul chinez a devansat yenul japonez in luna august, devenind a patra cea mai utilizata moneda pentru tranzactii financiare internationale, arata un raport publicat marti de Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication on Tuesday (SWIFT), transmite AFP.

Potrivit datelor SWIFT, ponderea tranzactiilor denominate in yuani (moneda cunoscuta si sub denumirea renminbi) a ajuns in luna august la 2,79%, de la 2,34% in iulie, devansand yenul japonez cu 2,76%, care a cazut pe locul al cincilea. Primele pozitii sunt ocupate in ordine de dolarul american, 44,82%, urmat de euro (27,20%) si lira sterlina (8,45%).

SWIFT subliniaza ca in trei ani, yuanul chinez a devansat sapte monede, in conditiile in care in luna august ocupa locul 12 in topul celor mai utilizate monede pentru tranzactii financiare mondiale cu o pondere de 0,84%. 'De asemenea, moneda chineza s-a afirmat drept moneda dominanta in finantarea comertului, dupa dolar' adauga SWIFT.

Autoritatile de la Beijing incearca sa creasca utilizarea yuanului in schimburile internationale, pentru a reflecta statul de a doua economie mondiala a Chinei. Unii analisti preconizeaza chiar ca intr-o zi moneda chineza ar putea rivaliza cu dolarul american, care in prezent este valuta de referinta la nivel mondial.

AGERPRES

http://www.banknews.ro/stire/72667_yuanul_chinez_este_a_patra_cea_mai_utilizata_moneda_pentru_plati_globale_swift.html