BankNews.ro - The Business Republic

Greg Konieczny: Listarea OMV Petrom la Londra, dupa majorarea pretului la petrol
Bursa | Data Publicarii: 09-10-2015


Fondul Proprietatea (FP) asteapta majorarea pretului la petrol si aparitia de oportunitati pentru listarea unor actiuni OMV Petrom la Bursa de la Londra, a afirmat, miercuri, directorul FP, Greg Konieczny, transmite Bloomberg.

Actionarii OMV Petrom au aprobat listarea secundara a OMV Petrom pe Bursa de Valori din Londra prin emisiune de certificate de depozit, avand la baza actiuni suport, aceasta aprobare fiind valabila pana la data de 31 decembrie 2016, potrivit raportului transmis Bursei de Valori Bucuresti.

Actiunile Petrom se tranzactioneaza in prezent la cel mai scazut nivel din ultimii trei ani, deoarece pretul 'a fost afectat mai mult decat ar fi trebuit'.

"Nu cred ca are sens, cel putin din punctul meu de vedere, ca, la actualul nivel la care este evaluat Petrom, sa ne gandim la vanzarea actiunilor', a declarat Konieczny.

Miercuri, la Bursa de la Bucuresti, titlurile FP au scazut cu 0,3%, la 0,787 lei, in timp ce actiunile Petrom au urcat cu 0,2%, la 0,33 lei, dupa ce s-au tranzactionat la cel mai scazut nivel din ianuarie 2012, conform datelor Bloomberg.
Fondul Proprietatea intentioneaza sa-si reduca participatia detinuta la Petrom sub 15%, de la 19% in prezent, dar va analiza cu atentie situatia de pe piete, a explicat directorul FP.

De asemenea, Fondul Proprietatea este pregatit sa reia discutiile cu Electrica SA privind vanzarea participatiei minoritare in subsidiara de distributie a energiei, dupa ce, in aprilie, nu a reusit sa ajunga la un acord, din cauza pretului, a afirmat Konieczny. Acesta a adaugat: 'Se pare ca actionarii minoritari ai Electrica sunt interesati de aceasta tranzactie, si noi suntem, dar cred ca discutiile pot intr-adevar incepe cand ambele parti sunt pregatite'.
In conditiile in care anul acesta nu a avut loc pe piata interna de capital nicio oferta publica initiala (IPO), Fondul Proprietatea ia in considerare sa solicite Guvernului sa ceara companiilor Enel SpA si E.ON SE sa fie de acord sa-si listeze subsidiarele lor locale, in care statul si FP au participatii minoritare, a anuntat Konieczny. Este, de asemenea, in interesul Guvernului sa aiba un pret ferm al pietei pentru aceste participatii.

"Daca Enel si E.ON primesc o solicitare de la Executiv, pe baza acordului de privatizare, ele nu pot spune nu', sustine seful FP.
Romania nu a reusit sa-si indeplineasca angajamentele de a vinde la bursa cel putin trei companii, ca parte a acordului cu FMI si UE, din cauza problemelor legale sau a acumularii pierderilor. Acel acord a expirat luna trecuta si Guvernul intentioneaza sa solicite un nou acord pana la sfarsitul acestui an. Intarzierile afecteaza planurile FP, a explicat Konieczny. Acesta a adaugat: 'Este o problema majora. Pentru noi este o problema deoarece, daca piata de capital nu inregistreaza crestere, FP va obtine din ce in ce mai putin'.

Fondul Proprietatea a fost creat in 2005 pentru despagubirea cetatenilor romani ale caror proprietati au fost confiscate in timpul regimului comunist. Fondul investeste in prezent in cele mai mari si mai profitabile companii listate din Romania, precum OMV Petrom (cel mai mare producator de petrol din Romania), Romgaz (cel mai mare producator de gaze naturale din tara), precum si in active nelistate detinute de stat in infrastructura, precum Aeroporturi Bucuresti si Portul Constanta. De asemenea, Fondul ofera expunere pe Hidroelectrica, una dintre cele mai mari companii europene de hidrogenerare, dar si pe monopoluri de bunuri naturale precum Salrom, compania de minerit a sarii din Romania.

OMV, cea mai mare companie industriala listata din Austria, detine 51,01% din actiunile OMV Petrom, statul roman, prin Ministerul Energiei, Intreprinderilor Mici si Mijlocii si Mediului de Afaceri, detine 20,64%, Fondul Proprietatea detine 18,99%, iar 9,36% se tranzactioneaza liber la Bursa de Valori Bucuresti.

AGERPRES

http://www.banknews.ro/stire/72675_greg_konieczny_listarea_omv_petrom_la_londra,_dupa_majorarea_pretului_la_petrol.html