BankNews.ro - The Business Republic

Banca Centrala a Chinei vrea sa lanseze la Londra titluri de stat denominate in yuani
Bursa | Data Publicarii: 09-10-2015


Banca Centrala a Chinei (PBOC) intentioneaza sa lanseze in curand la Londra titluri de stat pe un an, in valoare de pana la cinci miliarde de yuani (513 milioane de lire sterline), fiind pentru prima data cand aceasta emite astfel de obligatiuni in afara tarii, au declarat, pentru Reuters, surse care au dorit sa-si pastreze anonimatul.

'Tranzactia va fi finalizata luna aceasta. Grupul bancar chinez ICBC si banca britanica HSBC vor fi intermediarii tranzactiei', sustin sursele.
Luna trecuta, ministrul britanic de Finante, George Osborne, a efectuat o vizita la Beijing, in cadrul careia a sprijinit obiectivul capitalei Marii Britanii, de a-si intari pozitia de centru financiar global, prin atragerea bancilor din China si prin incurajarea tranzactiilor in yuani.

Marea Britanie este unul dintre cei mai mari investitori europeni in China, dar si Beijingul a investit masiv in Regatul Unit. China Construction Bank (CCB), al doilea mare creditor chinez, a devenit anul trecut prima banca de clearing in yuani, infiintata oficial in Londra pentru a oferi operatiuni de clearing si decontare.
Numirea sprijina obiectivul capitalei Marii Britanii de a deveni cel mai important centru de tranzactionare a yuanului din Europa, pe fondul concurentei venite din Frankfurt, Paris si Luxemburg.

'Londra este cheie pentru internationalizarea monedei chineze, tinand cont ca acest oras a fost intotdeauna un centru al tranzactiilor valutare. Acordul va permite Londrei sa ofere mai multe produse in yuani', a declarat, recent, analistul Hu Yifan, de la compania Haitong International Securities Group Ltd. din Hong Kong.

Autoritatile de la Beijing incearca sa creasca utilizarea yuanului in schimburile internationale, pentru a reflecta statutul de a doua economie mondiala a Chinei. Unii analisti preconizeaza chiar ca intr-o zi moneda chineza ar putea rivaliza cu dolarul american, care, in prezent, este valuta de referinta la nivel mondial.

AGERPRES

http://www.banknews.ro/stire/72691_banca_centrala_a_chinei_vrea_sa_lanseze_la_londra_titluri_de_stat_denominate_in_yuani.html