BankNews.ro - The Business Republic

EY: Somajul va ramane o problema majora in zona euro, in urmatorii ani
HR/Cariere | Data Publicarii: 14-10-2015


Somajul va ramane o problema majora in zona euro
, in urmatorii ani, desi estimarile indica o scadere constanta, se arata intr-un comunicat al EY care citeaza editia din octombrie 2015 a EY Eurozone Forecast (EEF).

"In urmatorii cativa ani, somajul va ramane o problema majora. Estimarile indica o scadere constanta a ratei somajului, dar aceasta nu va ajunge sub 10%, pana in 2019. Companiile care isi desfasoara activitatea in Europa vor fi nevoite sa se adapteze la aceasta 'noua stare de normalitate" a cresterii economice lente si constante pe intreg cuprinsul zonei euro", se arata in comunicatul, remis, luni, AGERPRES.

Potrivit acestuia, zona euro traverseaza o perioada favorabila, beneficiind de pe urma preturilor mai mici la energie, a unei rate de schimb mai competitive si a existentei unei cereri puternice de consum in Statele Unite si Marea Britanie. De asemenea, odata cu imbunatatirea nivelului de incredere in mediul de afaceri, cheltuielile cu investitiile vor prinde avant in 2016, determinand o crestere a PIB de la 1,6% in acest an la 1,8% in 2016.

"Consumul ramane un factor cheie pentru revenirea zonei euro in al doilea semestru al anului 2015. Preturile mai mici la petrol continua sa reprezinte un stimulent pentru imbunatatirea veniturilor gospodariilor, in vreme ce perceptia oamenilor privind perspectivele de pe piata muncii incepe sa se imbunatateasca. Conform EEF, este estimata o crestere a cheltuielilor de consum cu 1,7% in 2015, cea mai mare din 2007 incoace. Cu toate acestea, odata cu revenirea pe crestere a preturilor la energie, ritmul de crestere al cheltuielilor de consum este asteptat sa se stabilizeze la 1,4% in 2016 si la o medie de 1,3% intre 2017 si 2019", informeaza EY.

Compania precizeaza ca riscurile sistemice cu care se confrunta zona euro - criza fiscala larg raspandita si deflatia - se estompeaza, in vreme ce recentul acord incheiat intre zona euro si Grecia indica o intentie reinnoita pentru atingerea unui compromis de ambele parti.

"Dupa incertitudinile din timpul acestei veri, zona euro se asaza pe o traiectorie de crestere lenta, dar constanta. Factorii interni si externi s-au aliniat astfel pentru a sustine revenirea in forta a zonei euro in 2015 si 2016.
Incetinirea cresterii pe pietele emergente este un motiv de ingrijorare, dar aceasta este contrabalansata de consolidarea pietelor de export din Statele Unite si Marea Britanie. In acelasi timp, odata cu trecerea a ceea ce a fost mai rau din perioada austeritatii fiscale, politicile fiscale vor ingreuna tot mai putin cresterea economica", mai arata comunicatul citat.

EEF estimeaza o crestere de 4,8% a exporturilor in acest an, incetinind ritmul de crestere la 4% in 2016, apoi la 3,6% in 2017 si la o medie de 3,4% intre 2017 si 2019, pe masura ce cresterea din economiile avansate se tempereaza. In plus, previziunile privind cresterea exporturilor sunt supuse unui risc mai mare din cauza nesigurantei privind cresterea economica din China si a recentelor turbulente de pe pietele financiare.

AGERPRES

http://www.banknews.ro/stire/72727_ey_somajul_va_ramane_o_problema_majora_in_zona_euro,_in_urmatorii_ani.html