BankNews.ro - The Business Republic

Germanii stau la coada pentru o moneda de cinci euro care seamana cu vechea marca
Economie | Data Publicarii: 19-04-2016

Banca Centrala a Germaniei (Bundesbank) a dorit sa profite de nostalgia germanilor pentru vechile marci si a lansat o editie limitata de monede de cinci euro care seamana foarte mult cu vechea moneda de cinci marci, informeaza Reuters.

Vechea monedă de cinci mărci era preferată de gospodăriile germane până la înlocuirea mărcilor cu monedele și bancnotele euro în 2002.

Lansarea noii ediții a monedei de cinci euro a provocat marți aglomerație în fața birourilor din Berlin ale Bundesbank, cei care au dorit să obțină noua monedă fiind nevoiți să stea aproape o oră la coadă.

"Euro este în acest moment o monedă bună pentru economia noastră bazată pe exporturi. Însă suntem îngrijorați de țările din sudul zonei euro. Italia are datorii mari iar Franța nu este într-o stare mult mai bună", a declarat Joerg Mueller, unul dintre cei care au stat la coadă pentru noua monedă.

Denumite 'Planet Earth', noile monede de cinci euro au pe o față o imagine a planetei iar pe cealaltă un vultur, la fel ca și vechile monede de cinci mărci, denumite popular 'Heiermann'.

"Germania are din nou Heiermann-ul său", scrie publicația Manager Magazin, reamintind că mulți germani utilizau vechea monedă de cinci mărci pentru a cumpăra țigări de la automate sau le economiseau pentru vacanțe. Pe lângă imaginea vulturului, un simbol național în Germania, și un inel albastru, noile monede de cinci euro mai au o trăsătură specială: sunt valabile doar în Germania, grație unei prevederi a legislației europene.

Bundesbank susține că au fost bătute 2,25 milioane de noi monede de cinci euro iar vânzările sunt limitate la o monedă pentru o persoană în fiecare zi. Însă unii dintre cei car au stat la coadă astăzi au spus că vor reveni și mâine și poimâine.

Mulți germani nu au renunțat nici acum la vechea marcă. Bundesbank estimează că 12,9 miliarde mărci (în valoare de 6,6 miliarde euro) erau depozitate la finele lui 2015 chiar dacă pot fi schimbate oricând pentru euro.

Sursa: Agerpress

http://www.banknews.ro/stire/73944_germanii_stau_la_coada_pentru_o_moneda_de_cinci_euro_care_seamana_cu_vechea_marca.html