BankNews.ro - The Business Republic

Isarescu: Cooperarea regionala poate fi initiata la nivel politic, dar trebuie sa implice si mediul de afaceri si societatea civila
Economie | Data Publicarii: 26-04-2016

Importanta cooperarii in regiunea Marii Negre este in crestere, avand in vedere schimbarile produse la nivel regional, dar si mondial in ultimii ani, iar aceasta cooperare, initiata la nivel politic, trebuie sa implice si mediul de afaceri si societatea civila, sustine guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu.

"Cu toții suntem de acord că regiunea Mării Negre reprezintă o provocare din ce în ce mai mare pentru agenda europeană. Abordarea regională face ca actorii principali să înțeleagă că problemele comune trebuie abordate împreună. În ultimii cinci ani, regiunea și întreaga lume s-au confruntat cu multe probleme: schimbările rapide au influențat modul în care oamenii aleg să privească spre viitor", a declarat marți Isărescu în cadrul unei conferințe dedicate cooperării în regiunea Mării Negre, cu accent pe securitatea energetică și alimentară.

Potrivit acestuia, cooperarea regională în diverse domenii, inclusiv securitatea alimentară și energetică, poate fi inițiată la nivel politic, dar implementarea solicită implicarea mai activă a sectorului privat și a societății civile, ca principale vehicule ale cooperării transfrontaliere.

"O producție alimentară ridicată, pentru o populație în creștere, merge mână în mână cu accesul la o alimentație bună, sigură și accesibilă. La fel cum alimentele ne hrănesc corpul, energia hrănește economia. Deci și energia trebuie să fie sigură, accesibilă și sustenabilă în același timp", a mai spus Isărescu.

Guvernatorul BNR a reamintit faptul că ideea unei mai strânse cooperări în regiunea Mării Negre nu este una nouă și ea a apărut dintr-un paradox. "Deși țările din regiune beneficiază de proximitatea regională, au istorii și orientări politice diferite, și, în consecință, au relații economice sărace sau cvasi-inexistente. Ca veteran în domeniul relațiilor la Marea Neagră, vă dau un exemplu. La mijlocul anilor 90, a trebuit să călătoresc, cu o delegație FMI, în Caucaz, din București. Pentru a ajunge la Baku sau Tbilisi, a trebuit să zbor prin Viena. Așa că drumul nu mi-a luat trei ore, direct de la București la Tbilisi, ci mi-a luat aproape o zi", a subliniat Isărescu.

Totodată, el a vorbit și despre momentul înființării Clubului Guvernatorilor de la Marea Neagră. "În încercarea de a conecta țările de la Marea Neagră, în toamna anului 1997, guvernatorul Băncii Centrale a Turciei m-a contactat și mi-a sugerat înființarea unui club al guvernatorilor din Asia Centrală și regiunea Mării Negre, pe modelul Băncii Reglementelor Internaționale. Acest Club a fost înființat oficial în mai 1998, la Istanbul, când 9 bănci centrale au semnat protocolul de constituire. Și a mers! Sunt aproape 20 de ani de când acest Club funcționează. Este un fel de rețea a băncilor centrale care unește țările din regiune. În anii următori, încă 13 țări s-au alăturat clubului, de la Marea Baltică la Oceanul Pacific și din Asia Centrală în Europa Centrală. Am ajuns la Oceanul Pacific pentru că Banca Centrală a Chinei s-a alăturat, în mod incredibil, Clubului Guvernatorilor din regiunea Mării Negre", a mai spus Mugur Isărescu.

Sursa: Agerpress

http://www.banknews.ro/stire/74021_isarescu_cooperarea_regionala_poate_fi_initiata_la_nivel_politic,_dar_trebuie_sa_implice_si_mediul_de_afaceri_si_societatea_civila.html