BankNews.ro - The Business Republic

Presedintele BCE invitat sa se intalneasca cu parlamentarii germani pentru a explica politica monetara a BCE
Economie | Data Publicarii: 26-04-2016

Partidul Social Democrat german, unul din partidele care formeaza coalitia la putere, l-a invitat marti pe presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, sa se intalneasca de urgenta cu parlamentarii germani pentru a le explica politica monetara expansionista si dobanzile extrem de mici practicate de institutia de la Frankfurt, informeaza Reuters.

O parte din politicienii germani au criticat deja politica monetară relaxată practicată de BCE pentru că afectează economiile populației și pune în pericol marjele operaționale ale băncilor. Relațiile dintre prima economie a Europei și BCE s-au înrăutățit și mai mult după ce ministrul german de Finanțe, Wolfgang Schaeuble, a dat vina pe politicile BCE pentru recenta creștere de popularitate de care se bucură partidul de extremă dreapta "Alternativa pentru Germania".

În replică, Draghi a reacționat săptămâna trecută subliniind că BCE se supune legii nu politicienilor pentru că este o instituție independentă iar criticile excesive afectează eficacitatea politicii sale monetare.

Marți, vicepreședintele SPD, Axel Schaefer a declarat că Mario Draghi ar trebui să fie audiat de comisia de afaceri economice a Bundestagului pentru a putea lămuri această chestiune cu parlamentarii germani. "SPD insistă că trebuie să ne întâlnim cât mai rapid posibil cu Mario Draghi. Impresia că Germania pune sub semnul întrebării independența BCE trebuie eliminată", a spus Axel Schaefer.

Potrivit cancelarului german Angela Merkel, criticile față de politicile BCE sunt legitime dar nu ar trebui confundate cu interferența. Germania sprijină necondiționat independența BCE, a subliniat cancelarul german.

O eventuală declarație în Bundestagul german nu ar fi un lucru fără precedent pentru Mario Draghi. Acesta a fost audiat în 2012 de o comisie a Parlamentului german pentru a explica motivele care au stat la baza programului OMT (Outright Monetary Transactions OMT), care permitea BCE să cumpere cantități nelimitate de obligațiuni guvernamentale de pe piață.

În condițiile în care, în ultimii trei ani consecutivi, inflația este sub ținta avută în vedere de BCE, instituția condusă de Mario Draghi a recurs la dobânzi negative pentru depozite iar în lunile decembrie și martie a adoptat noi stimulente, de fiecare dată criticate de Germania. Însă dobânzile negative la depozite afectează sutele de mici bănci de economii din Germania care se bazează pe veniturile din dobânzi.

Sursa: Agerpress

http://www.banknews.ro/stire/74029_presedintele_bce_invitat_sa_se_intalneasca_cu_parlamentarii_germani_pentru_a_explica_politica_monetara_a_bce.html