BankNews.ro - The Business Republic

MCSI: Decontari de aproape 132 milioane de euro pe proiectele incluse in POS CCE, in ultimele cinci luni
Economie | Data Publicarii: 26-04-2016

Valoarea decontarilor pentru proiectele incluse pe Programul Operational Sectorial - Cresterea Competitivitatii Economice (POS CCE) a insumat, in perioada noiembrie 2015 - aprilie 2016, aproximativ 132 milioane de euro, echivalentul a 31% din totalul absorbtiei raportat la 31 martie 2016, care se situa la 346,2 milioane de euro, potrivit datelor prezentate, marti, de oficiali din ministerul de resort, intr-o conferinta de presa.

Gradul de absorbție al fondurilor europene la MCSI, raportat la bunul de plată acordat de OIPSI și suma alocată de 338 milioane de euro de Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR) este de 102,4%, respectiv 346,2 milioane de euro FEDR.

Din totalul absorbit, 31% a fost realizat în perioada noiembrie 2015 — aprilie 2016, când au fost verificate și aprobate un număr de 258 de cereri de rambursare însumând o valoare de aproximativ 131,39 milioane de euro, din care FEDR înseamnă 108,54 milioane de euro.

Accesarea finanțării retroactive din partea Uniunii Europene (UE) pentru perioada de programare 2007 — 2013, prin Axa prioritară III a POS CCE, mai poate aduce la bugetul de stat până la 50 de milioane de euro din fondurile structurale de la UE peste cele generate prin proiectele deja contractate și implementate, au menționat oficialii MCSI.

Potrivit sursei citate, la inițiativa MCSI — OIPSI, de identificare a proiectelor care ar mai putea primi finanțare retroactivă din partea UE — acțiune ce a fost aprobată de Guvern printr-un Memorandum semnat în februarie 2016, au fost găsite prin intermediul Sistemului Electronic al Achizițiilor Publice (SEAP) și au la bază achizițiile din domeniul TIC realizate de către autoritățile/instituțiile publice de la nivel central.

În acest context, un număr de 12 instituții au depus dosarele de achiziții ce au însumat 228,78 milioane de euro, iar o altă instituție va solicita finanțare retroactivă prin intermediul Axei prioritare 2 a POS CCE.

OIPSI a verificat achizițiile depuse, le-a transmis spre analiza Autorității de Management și a propus acesteia un ghid al solicitantului și un model al cererii de finanțare ce ar urma să fie depus de către autoritățile/instituțiile publice implicate. Asistența retroactivă reprezintă acordarea de către o autoritate de management, de asistență UE pentru proiecte ale căror cheltuieli au fost deja acoperite din surse naționale sau care sunt deja finalizate înainte să se solicite în mod oficial sau să se acorde asistență UE.

Sursa: Agerpress

http://www.banknews.ro/stire/74033_mcsi_decontari_de_aproape_132_milioane_de_euro_pe_proiectele_incluse_in_pos_cce,_in_ultimele_cinci_luni.html