BankNews.ro - The Business Republic

Comisia Europeana solicita Romaniei sa transpuna Directiva privind siguranta activitatilor offshore
Economie | Data Publicarii: 28-04-2016

Comisia Europeana a solicitat, joi, in mod oficial Germaniei si Romaniei sa ia masuri pentru a asigura transpunerea in legislatia nationala a Directivei privind siguranta activitatilor offshore (Directiva 2013/30/UE), informeaza un comunicat de presa al Executivului comunitar.

Directiva solicită statelor membre să pună în aplicare o serie de norme pentru a contribui la prevenirea accidentelor, precum și pentru a reacționa prompt și eficient în cazul apariției unor astfel de accidente la instalațiile offshore de extracție de petrol sau gaze. Directiva prevede și că, la acordarea autorizațiilor, statele membre trebuie să se asigure că respectivele companii sunt bine finanțate și că dispun de expertiza tehnica necesară. În plus, trebuie puse la dispoziția cetățenilor informații cu privire la modul în care companiile și statele membre ale UE mențin instalațiile în condiții de siguranță, iar companiile ar trebui să fie pe deplin răspunzătoare de daunele cauzate speciilor marine protejate și habitatelor naturale.

Directiva trebuia să fie transpusă în legislația națională până la data de 19 iulie 2015. Comisia a trimis, vineri, avize motivate Germaniei și României, prin care le solicita să respecte normele UE. În cazul în care cele două state nu își îndeplinesc această obligație în termen de două luni, Comisia poate decide să trimită aceste state membre în fața Curții de Justiție a UE.

În 2015, Comisia a lansat proceduri de constatare a neîndeplinirii obligațiilor pentru netranspunerea Directivei privind siguranța activităților offshore în cazul a 15 state membre (Bulgaria, Cipru, Estonia, Franța, Germania, Grecia, Irlanda, Letonia, Olanda, Polonia, Portugalia, România, Slovenia, Spania și Regatul Unit).

Sursa: Agerpress

http://www.banknews.ro/stire/74066_comisia_europeana_solicita_romaniei_sa_transpuna_directiva_privind_siguranta_activitatilor_offshore.html