BankNews.ro - The Business Republic

ROMOVIS: Mieii nu mai au cautare pe piata interna; preturile "au cazut" cu 20-30% anul acesta
Economie | Data Publicarii: 28-04-2016

Ciobanii vand mieii mai ieftin in aceasta perioada, la un pret cu 20% - 30% mai mic decat anul trecut, lipsa banilor fiind principalul motiv pentru care mieii nu mai au cautare pe piata interna, potrivit reprezentantilor Federatiei Nationale a Crescatorilor de Ovine - ROMOVIS.

"În unele zone mieii nu se caută, nu se vând, iar prețul este mult mai jos decât anul trecut, cu circa 20-30%, mult sub așteptările fermierilor. În acest an și consumul este diferit. Practic, nu a mers piața nici la sărbătorile catolice și nici acum. Cred că lipsa banilor este principalul motiv", a declarat pentru AGERPRES președintele ROMOVIS, Nicolae Cioranu.

Acesta a precizat că doar exporturile către Iordania au salvat fermierii în această perioadă, unde au fost deja trimise în jur de 400.000 de capete, la un preț de 8,5 — 9,5 lei pe kilogram în viu.

"Avem noroc că exportul ține cât de cât prețul. Nu știu ce ar fi fost dacă nu am fi exportat la timpul acesta. Practic, după vizita ministrului Agriculturii, Achim Irimescu, în Iordania am exportat vreo 300.000 — 400.000 de capete. S-a mai cumpărat ceva pe Grecia, iar pe Turcia și Bulgaria nu s-a întâmplat nimic anul acesta. Bulgarii au cumpărat într-un singur an și atunci prețurile au fost, am putea spune, istorice. Acum, la export unde se vinde marfă multă, adică un fermier vinde câteva sute de capete odată, prețul este între 8,5 și 9,5 lei pe kilogram în viu, iar pe piața internă unde se vinde cu bucata, prețul este între 9 și 11 kilogramul în viu", a spus liderul oierilor.

În opinia sa, un preț rezonabil pentru fermieri ar fi de 12-14 lei pe kilogram în viu, însă anul acesta "nici nu poate fi vorba de așa ceva".

"Mielul mic dacă nu pleacă acum de la 12 — 14 lei kilogramul în viu este o mare problemă pentru fermieri. Acum mieii sunt o idee mai mari pentru că Paștele a venit mai târziu anul acesta, dar la cheltuielile pe care le înregistrează un oier cu iernatul nu prea ne convine să facem fătări timpurii. Este o mare problemă deoarece anul acesta nu au venit încă subvențiile, iar fermierii s-au bazat pe ele și mai avem de așteptat încă o lună pentru că au anunțat că o să le dea abia după 25 mai", a adăugat Cioranu.

Reprezentantul oierilor susține că este foarte greu să facă o estimare a numărului de miei care ar putea fi sacrificați în această perioadă a Sărbătorilor Pascale, dar în niciun caz nu poate fi vorba de cifrele vehiculate anual de 2,5 — 3 milioane de miei.

În prezent, prețul cărnii de miel în piețele din București se situează între 21 și 25 de lei kilogramul.

Potrivit datelor statistice, consumul de carne de ovine pe cap de locuitor se ridică la circa 1,5 kilograme anual, în scădere față de anii trecuți când se înregistra un consum de circa 2,1 kg/locuitor, iar producția de carne de ovine acoperă necesarul de consum intern în proporție de 99%.

Efectivele totale de ovine și caprine la finele lui 2014 depășeau 10 milioane capete.

Sursa: Agerpress

http://www.banknews.ro/stire/74074_romovis_mieii_nu_mai_au_cautare_pe_piata_interna_preturile_au_cazut_cu_20-30p_anul_acesta.html