BankNews.ro - The Business Republic

Furnizorii de energie vor plati 539 de lei pentru un certificat verde neachizionat, dublu fata de pretul pietei
Economie | Data Publicarii: 02-05-2016

Furnizorii de energie vor plati 539 de lei pentru un certificat neachizitionat in 2016, de doua ori mai mult decat pretul maxim de tranzactionare pe piata certificatelor verzi, potrivit unui ordin al presedintelui Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), publicat in Monitorul Oficial.

Prețul minim avizat de ANRE pe piața certificatelor verzi este de 132,4045 lei pe certificat, iar prețul maxim este de 269,7247 lei.

Totodată, pentru anul trecut, un certificat verde neachiziționat echivalează cu plata a 534,0676 lei.

Producătorii de energie regenerabilă primesc gratuit certificate verzi, pe care le vând pe o piață specializată, pentru un câștig suplimentar față de energia propriu-zisă. Furnizorii sunt obligați să achiziționeze un număr de certificate verzi, proporțional cu cantitatea de energie comercializată. Certificatele sunt apoi transpune în factura finală și plătite de toți consumatorii, inclusiv de către populație.

Pentru anul 2016, cota obligatorie de energie electrică produsă din surse regenerabile de energie, care beneficiază de sistemul de promovare prin certificate verzi, este de 12,15% din consumul final brut de energie electrică, potrivit unei Hotărâri adoptate de Guvern în ședința din 30 decembrie 2015. Cota pentru acest an este mai mare decât cea pentru 2015, care a fost stabilită la nivelul de 11,9%.

'În cazul în care se iau în calcul și acordurile pentru exceptare emise până la sfârșitul anului 2015 (circa 7.000 GWh) și în 2016 (circa 1.000 GWh, suplimentar față de anul 2015), impactul certificatelor verzi în factura consumatorilor finali de energie electrică ne-exceptați (populație și IMM-uri) va înregistra o creștere de la 35 lei/MWh, la circa 43 lei/MWh', potrivit unui comunicat al Executivului, emis la finele anului trecut.

Nivelul aprobat al cotei obligatorii pentru 2016 are în vedere atingerea obiectivului național privind ponderea energiei din surse regenerabile de energie în consumul final brut de energie și a fost stabilit în baza scenariilor transmise de Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE). Acest obiectiv se va realiza prin limitarea vânzării de certificate verzi de către producătorii de energie electrică din surse regenerabile la o valoare de circa 60% din totalul certificatelor emise, potrivit deciziei Guvernului.

Pe de altă parte, producătorii de energie regenerabilă spun că deciziile autorităților duc la imposibilitatea de a-și mai vinde certificatele verzi, prin urmare multe firme din acest sector vor ajunge la faliment.

Sursa: Agerpress

http://www.banknews.ro/stire/74094_furnizorii_de_energie_vor_plati_539_de_lei_pentru_un_certificat_verde_neachizionat,_dublu_fata_de_pretul_pietei.html