BankNews.ro - The Business Republic

Negociatorul sef al UE pentru TTIP spune ca dezvaluirile Greenpeace nu aduc informatii noi din partea europenilor
Economie | Data Publicarii: 02-05-2016

Negociatorul sef al Uniunii Europene pentru discutiile cu SUA privind Parteneriatul Transatlantic pentru Comert si Investitii (TTIP), Ignacio Garcia Bercero, a declarat luni ca documentele publicate de Greenpeace privind discutiile care se poarta intre oficialii de pe ambele maluri ale Atlanticului in legatura cu acest acord comercial nu includ nici un fel de informatii noi din partea UE.

Greenpeace a cerut anularea TTIP, după ce a publicat o serie de documente confidențiale care, potrivit Greenpeace, dovedesc eforturile SUA de a ocoli protecția de care beneficiază consumatorii din Uniunea Europeană.

"Toate propunerile noastre sunt publice, ele au fost deja publicate. Nu există nici cea mai mică problemă. Desigur că vom investiga aceste dezvăluiri", a declarat luni reporterilor Ignacio Garcia Bercero. "Orice negocieri cu o terță parte trebuie purtate într-o atmosferă de încredere reciprocă. Aceste documente includ propuneri venite din partea SUA într-o serie de domenii, iar SUA au susținut tot timpul că nu vor ca propunerile lor să fie dezvăluite publicului. Nimic în plus nu a fost dezvăluit publicului din partea europeană", a adăugat Ignacio Garcia Bercero.

La rândul său, într-o postare pe un blog, comisarul european pentru Comerț, Cecilia Malmstroem, a subliniat că UE nu își va reduce nivelul de protecție acordat consumatorilor, siguranței alimentare sau mediului înconjurător.

UE și SUA negociază de doi ani și jumătate un acord comercial care ar duce la crearea celei mai mari zone de liber schimb din lume prin eliminarea tarifelor vamale la bunuri, extinderea pieței serviciilor, deschiderea licitațiilor publice și extinderea cooperării în domeniul reglementării.

Acordul final va avea însă nevoie de aprobarea Parlamentului European și a guvernelor statelor membre din UE.

TTIP este un acord comercial între Uniunea Europeană și Statele Unite ale Americii ce se prefigurează a deveni cel mai mare acord regional de comerț liber din istorie. Prima rundă de negocieri a avut loc în iulie 2013, având ca scop înlăturarea obstacolelor comerciale dintre cele două piețe prin reducerea barierelor tarifare și non-tarifare, respectiv uniformizarea reglementărilor de natură tehnică și standardelor dintr-o gamă largă de sectoare economice.

Sursa: Agerpress

http://www.banknews.ro/stire/74095_negociatorul_sef_al_ue_pentru_ttip_spune_ca_dezvaluirile_greenpeace_nu_aduc_informatii_noi_din_partea_europenilor.html