BankNews.ro - The Business Republic

Bancile majoreaza avansul la ipotecare; BRD pastreaza avansul redus pentru creditele care nu se incadreaza la darea in plata
Economie | Data Publicarii: 03-05-2016

Tot mai multe banci anunta majorarea avansului pentru creditele ipotecare, ca urmare a publicarii Legii privind darea in plata, iar una dintre ele, respectiv BRD Groupe Societe Generale introduce oferta diferentiata, cu avans mai mic pentru credite de peste 250.000 de euro, plafonul peste care nu se aplica darea in plata.

Astfel, banca a publicat pe pagina proprie de internet cele două variante de împrumut, una cu avans de 35% pentru creditele în valoare de până la 250.000 de euro, și alta cu avans de 15% pentru împrumuturi peste acest plafon. "Valoarea maximă finanțată din valoarea imobilelor aduse în garanție poate fi de 65%, pentru creditele acordate în lei, a căror valoare este mai mică de 250.000 de euro (echivalent în lei), sau 85%, pentru creditele acordate în lei, a căror valoare este mai mare de 250.000 de euro (echivalent în lei)", menționează banca.

În același timp, din oferta băncii a dispărut varianta de împrumut în euro pentru cumpărarea de locuințe.

La rândul său, Alpha Bank a publicat noile condiții pentru împrumuturile pentru locuințe, cu avans de 30% pentru creditele în lei și de 40% pentru cele în euro, indiferent de suma împrumutată.

Tonul majorării avansului pentru creditele ipotecare a fost dat de Raiffeisen Bank, încă din perioada dezbaterilor pe marginea Legii, la 35% pentru împrumuturile în lei și la 40% la euro.

Ulterior, Bancpost, Garanti Bank și Intesa Sanpaolo Bank au publicat noile condiții de creditare ipotecară, din care reiese creșterea avansurilor pentru aceste împrumuturi. Astfel, Bancpost percepe un avans de 33% pentru ipotecarele în lei și 43% pentru cele în valută, Garanti Bank are avans de 40% la euro, dar l-a menținut la 15% pentru lei, iar Intesa Sanpaolo Bank a majorat avansul pentru creditele ipotecare în lei de la 15% la 25%.

Legea a fost publicată în Monitorul Oficial joi, 28 aprilie, și urmează să intre în vigoare la 15 zile de la publicare, respectiv pe 13 mai.

Sursa: Agerpress

http://www.banknews.ro/stire/74106_bancile_majoreaza_avansul_la_ipotecare_brd_pastreaza_avansul_redus_pentru_creditele_care_nu_se_incadreaza_la_darea_in_plata.html