BankNews.ro - The Business Republic

Reactorul 1 de la Cernavoda va fi oprit planificat pentru mentenanta timp de 50 de zile
Economie | Data Publicarii: 04-05-2016

Unitatea 1 a centralei nucleare de la Cernavoda va intra in programul de oprire planificata incepand cu data de 6 mai, iar lucrarile vor dura 50 de zile, potrivit unui comunicat al Nuclearelectrica, remis, miercuri, Bursei de Valori Bucuresti (BVB).

Reactoarele CNE Cernavodă sunt oprite alternativ, fiecare la doi ani, pentru realizarea programelor de mentenanță corectivă și preventivă, inspecții obligatorii, testări obligatorii, conform cerințelor Comisiei Naționale pentru Controlul Activităților Nucleare ('CNCAN'), care se pot efectua numai cu centrală oprită, precum și implementarea de modificări de proiect pe anumite sisteme/echipamente/componente.

Opririle planificate sunt considerate proiecte ale companiei, inițiate cu aproximativ 24 de luni anterior datei planificate, având o echipa de management de proiect, grafic de realizare, planificare de resurse umane și bugetare corespunzătoare.

"Oprirea planificată a Unității 1 a CNE Cernavodă din acest an va avea o durata de aproximativ 50 de zile față de durata normală a opririlor planificate, de aproximativ 30 de zile. Prelungirea duratei opririi planificate a Unității 1 implică realizarea unor lucrări suplimentare de întreținere a generatorului de aburi. Acesta este un demers standard, implementat de centralele de tip CANDU 6 la nivel global, o singură dată pe toată durata inițială de viață de 30 de ani a unei unități nucleare, în funcție de analiză datelor tehnice", se mai arată în comunicat.

Analizele aferente prelungirii opririi planificate au evidențiat avantaje de natură economică și tehnică materializate prin îmbunătățirea eficienței ciclului termic ce are drept rezultat creșterea producției cu circa 1,5 — 2% față de nivelul prognozat în lipsa efectuării acestei lucrări. Aceleași analize au indicat că momentul optim de realizare a acestei lucrări la Unitatea 1 este în cadrul opririi planificate din anul 2016.

Lucrările se vor efectua în condiții de siguranță pentru personalul centralei, public și mediul înconjurător, conform procedurilor aprobate, utilizate la CNE Cernavodă, au subliniat reprezentanții Nuclearelectrica.

Centrala nucleară de la Cernavodă funcționează cu două reactoare, care asigură, împreună, circa 20% din producția națională de electricitate. Primul reactor a fost pus în funcțiune în anul 1996, deci acum 20 de ani, iar al doilea reactor, în anul 2007.

Sursa: Agerpress

http://www.banknews.ro/stire/74118_reactorul_1_de_la_cernavoda_va_fi_oprit_planificat_pentru_mentenanta_timp_de_50_de_zile.html