BankNews.ro - The Business Republic

Bloomberg: marile companii petroliere mizeaza pe petrochimie pe fondul preturilor reduse la energie
Economie | Data Publicarii: 05-05-2016

Operatiunile de transformare a gazului si petrolului in produse chimice folosite pentru fabricarea celor mai diferite produse, de la pungi de plastic la vopsea, au devenit vitale pentru a proteja mari companii petroliere precum Exxon Mobil Corp. sau Royal Dutch Shell de cea mai grava scadere a preturilor la energie din ultimul deceniu, informeaza Bloomberg.

"Produsele chimice au revenit în prim plan", a declarat miercuri directorul financiar de la Royal Dutch Shell, Simon Henry. "Petrochimia a mers foarte bine", a declarat la rândul său directorul financiar de la compania petrolieră franceză Total SA, Patrick de la Chevardiere.

În perioadele în care prețul petrolului și gazelor naturale era unul ridicat, operațiunile de petrochimie erau doar o notă de subsol în bilanțurile giganților petrolului. În prezent însă, când majoritatea marilor companii petroliere pierd bani de pe urma diviziilor de explorare și producție, petrochimia a devenit una dintre cele mai importante, dacă nu cea mai importantă, sursă de venituri. Explicația este dată de faptul că prețurile mici la gaze și petrol care provoacă pierderi diviziilor de explorare și producție înseamnă materii prime mai ieftine și profituri mai mari pentru operațiunile din petrochimie.

Un exemplu este tocmai situația de la Exxon Mobil, cea mai mare companie petrolieră din lume. În primul trimestru, divizia de petrochimie a fost responsabilă pentru aproape 75% din profitul de 1,8 miliarde de dolari raportat de grupul american. Comparativ, în urmă cu doi ani, când petrolul se tranzacționa la peste 100 de dolari barilul, divizia de petrochimie a fost responsabilă pentru mai puțin de 13% din profitul de 7,8 miliarde de dolari înregistrat în primul trimestru din 2014 de Exxon Mobil.

Situația a fost similară la toate marile companii petroliere, inclusiv Shell Total și British Petroleum, în primul trimestru.

Chiar dacă odată cu revenirea prețurilor la petrol și gaze, marjele din petrochimie vor începe probabil să scadă, directorii companiilor petroliere cred că operațiunile de petrochimie vor profita de pe urma faptului că cererea pentru plastic pe piețele emergente rămâne puternică, în condițiile in care tot mai mulți oameni intra în rândul clasei mijlocii. Și mai important este faptul că giganți precum Shell și Exxon au investit în noi facilități de producție, sau au retehnologizat unele existente, pentru a profita de abundenta unui produs colateral al boom-ului industriei de șist din Statele Unite, etanul. În loc să utilizeze produse rafinate mai scumpe, precum nafta, ca materii prime pentru fabricile petrochimice, ele folosesc direct etanul, mai ieftin.

Sursa: Agerpress

http://www.banknews.ro/stire/74129_bloomberg_marile_companii_petroliere_mizeaza_pe_petrochimie_pe_fondul_preturilor_reduse_la_energie.html