BankNews.ro - The Business Republic

UPDATE BNR a decis joi mentinerea dobanzii de politica monetara la 1,75% pe an
Economie | Data Publicarii: 05-05-2016

Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) a decis, joi, mentinerea dobanzii de politica monetara la 1,75% pe an si pastrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si in valuta ale institutiilor de credit, se arata intr-un comunicat al bancii centrale.

De asemenea, CA al BNR a decis gestionarea adecvată a lichidității din sistemul bancar.

Dobânda de politică monetară este nemodificată din luna mai a anului trecut.

Tot joi, Consiliul de Administrație al BNR a analizat și aprobat noul Raport trimestrial asupra inflației, document ce va fi prezentat publicului într-o conferință de presă organizată în data de 10 mai 2016.

'Conform evoluției anticipate, valoarea negativă a ratei anuale a inflației s-a accentuat în primul trimestru al anului curent (-3,0 la sută în luna martie față de—0,93 la sută în decembrie 2015), ca efect al reducerii cotei standard a TVA de la 24 la 20 la sută începând cu 1 ianuarie 2016 și al prețurilor scăzute ale materiilor prime pe plan global. Rata medie anuală a inflației IPC a coborât în luna martie la nivelul de—1,4 la sută, iar indicele armonizat al prețurilor de consum — indicator relevant pentru evaluarea procesului de convergență cu Uniunea Europeană — a înregistrat o rată medie anuală de—1,1 la sută', se arată în comunicatul BNR.

Potrivit acestuia, creșterea anuală a PIB s-a accelerat în anul 2015 la 3,8%, cea mai înaltă dinamică din perioada post-criză, susținută de avansul semnificativ al consumului și de consolidarea tendinței de redresare a investițiilor. Contribuția negativă a exportului net s-a accentuat, influența exercitată de creșterea rapidă a absorbției interne devenind vizibilă mai ales în ultima parte a anului 2015.

'Cele mai recente date și sondaje de conjunctură semnalează continuarea expansiunii cererii de consum, pe fondul stimulilor fiscali și al creșterii veniturilor populației. În același timp se remarcă scăderea productivității muncii în industrie concomitent cu o dinamică anuală pozitivă a salariilor. Condițiile monetare reale își păstrează caracterul stimulativ. Dinamica anuală a creditului acordat sectorului privat și-a consolidat traiectoria ascendentă, susținută de ritmul înalt de creștere a componentei în lei. Ponderea creditului în lei în totalul creditului neguvernamental a urcat la nivelul de 52,7% în luna martie de la 51,7% în luna precedentă (cea mai mare valoare înregistrată din 2007 până în prezent), asigurând premise pentru îmbunătățirea transmisiei politicii monetare și pentru atenuarea riscurilor la adresa stabilității financiare', menționează sursa citată.

Consiliul de Administrație al BNR a analizat și aprobat, joi, Raportul asupra inflației, ediția mai 2016.

Banca Centrală mai spune că raportul prezintă noua prognoză trimestrială, care anticipează prelungirea valorilor negative ale ratei anuale a inflației până în luna iulie 2016, ca urmare a manifestării efectelor tranzitorii ale reducerii cotei TVA și ale altor impozite indirecte, precum și a scăderii unor prețuri administrate (energie).

'Scenariul de bază prevede o revenire graduală a inflației în interiorul intervalului asociat țintei și plasarea în palierul superior al acestuia la finele orizontului de prognoză. Riscurile asociate proiecției sunt generate de surse atât interne cât și externe, în condițiile unor incertitudini ridicate. Astfel, contextul extern rămâne marcat de sporirea temerilor legate de creșterea economică globală, reacutizarea situației din Grecia și apropierea referendumului din Marea Britanie. Acestor incertitudini li se adaugă cele legate de volatilitatea piețelor financiare, tensiunile geopolitice, divergența între conduitele politicilor monetare ale principalelor bănci centrale ale lumii și evoluția prețului petrolului', se mai arată în comunicat.

Pe plan intern, spune BNR, riscurile se conturează în sfera politicii fiscale și de venituri, precum și a efectelor adverse generate de modificări ale legislației în domeniul financiar.

Sursa: Agerpress

http://www.banknews.ro/stire/74131_update_bnr_a_decis_joi_mentinerea_dobanzii_de_politica_monetara_la_1,75p_pe_an.html