BankNews.ro - The Business Republic

Grigorescu: Romania vrea sa deruleze primul proiect din regiune de explorare/exploatare a resurselor gazeifere din Marea Neagra
Economie | Data Publicarii: 06-05-2016

Romania are in plan derularea primului proiect din regiune privind explorarea si, speram, exploatarea resurselor gazeifere din Marea Neagra la mari adancimi, a declarat, vineri, la un forum de specialitate, ministrul Energiei, Victor Grigorescu.

"Avem câteva proiecte importante pentru viitor. Primul este un proiect de explorare și exploatare, sperăm, a resurselor gazeifere din Marea Neagră și suntem cei mai avansați în regiune. Nu avem încă un cadru legislativ optim pentru acest proiect, deși suntem pionieri în acest sens. Cred că pentru România este important nu numai că suntem primii care facem asta, ci și primii care vom dezvolta o infrastructură solidă. Ne vom ralia unui pol tehnologic important, pentru că nu sunt mulți care fac explorări ale resurselor gazeifere la adâncimi mari. Politicile românești cadrează politicile europene. Părerea mea este că noi avem o contribuție la construcția politicii europene și, la mai bine de nouă ani de la aderare, am devenit un contributor net. Nu-și dorește nimeni să se încadreze într-un tipar, ci trebuie să avem ceva de spus. Avem resurse, avem practică europeană și cred că România trebuie să cadreze politicii europene, nu să se încadreze în aceste politici. Suntem un pol important de stabilitate în regiune. Cred că trebuie să vorbim despre ce dorim noi de la politica energetică a Europei", a susținut Grigorescu.

Pe de altă parte, potrivit oficialului, viitoarele politici energetice trebuie să fie neutre la nivelul Uniunii Europene și să dea posibilitatea țărilor să opteze pentru propriul mix energetic.

"Avem două reactoare nucleare și avem experiență în domeniu. Am operat două reactoare fără incidente și suntem singura țară din regiune care are tehnologie nord — americană. Că plătim și acum un preț pentru lucruri care trebuiau să se întâmple în timp este o altă problemă. Ne gândim să construim două reactoare noi. Sunt state în Uniunea Europeană care au alte opțiuni. Viitoarele politici energetice trebuie să fie neutre la nivelul Uniunii și să dea posibilitatea țărilor să opteze pentru propriul mix energetic. Fiecare țară are morfologii diferite ale sistemului energetic. Sper că viitoarea construcție a două reactoare suplimentare va readuce în cadrul de reabilitare a industriei de profil a oportunităților pentru oamenii care ies azi de pe băncile școlilor', a spus Victor Grigorescu.

Ministrul Energiei, Victor Grigorescu, a participat, vineri, la Eurosfat 2016, cea de-a patra ediție a forumului de dezbateri europene din România.

Evenimentul este organizat sub patronajul Parlamentului European, al Reprezentanței Comisiei Europene în România și a președinției olandeze a Consiliului Uniunii Europene.

Sursa: Agerpress

http://www.banknews.ro/stire/74148_grigorescu_romania_vrea_sa_deruleze_primul_proiect_din_regiune_de_explorareexploatare_a_resurselor_gazeifere_din_marea_neagra.html