BankNews.ro - The Business Republic

Pislaru: Problema majora pe care o are acum Romania este neomogenitatea in ceea ce priveste locurile de munca
Economie | Data Publicarii: 06-05-2016

Problema majora pe care o are acum Romania este neomogenitatea in ceea ce priveste locurile de munca, adica exista areale unde somajul este de 4%, iar in altele nu se gasesc angajati, a declarat, vineri, ministrul Muncii, Dragos Pislaru, intr-o conferinta de presa.

"O problemă majoră pe care noi o avem este că există o neomogenitate la nivel național în ceea ce privește locurile de muncă. Există areale în care șomajul este sub 4% și, lăsând șomajul, aici avem probleme legate de acuratețea datelor și cât de multă lume este reflectată în sistem sau nu. Sunt areale întregi în care chiar se caută oameni și nu se găsesc, nu pentru că nu oferă condiții bune, ci pentru că nu mai sunt oameni care să fie angajați și sunt areale care sunt dependente de un investitori și sunt unele care nu au opțiuni foarte bune. Aici vă pot da Valea Jiului ca exemplu de areal cu dificultăți majore, în care disponibilizările din sectorul minier continuă, zone precum Teleorman, Giurgiu, Alexandria, și avem câteva zone foarte importante în Moldova, Vaslui, Botoșani în care practic nu ai decât puține oportunități de angajare", a spus Pîslaru.

El a precizat că în acele zone cu dificultăți de angajare există un echilibru "fin" între opțiunea de a lucra în gospodărie și a lucra 8 ore la o firmă.

"Există în acest moment un echilibru fin între opțiunea de a rămâne în gospodărie și a primi venitul minim garantat de 470 lei și a lucra în gospodăria proprie, în familie — aici intră și tineri NEETs pe care acum îi căutăm pentru că avem bani europeni și nu putem să îi folosim, este o temă prioritară — sau a lucra 8 ore pe zi în condiții uneori bune, alteori proaste", a mai afirmat ministrul Muncii.

El a precizat că în România există segmente cu unele dintre cele mai mari productivități din lume, iar, pe de altă parte, sunt situații în care nici condițiile sanitare nu sunt îndeplinite.

"România are de multe ori situații care sunt paradoxale. Suntem o țară în care investițiile în domeniul tehnologic au poate unele dintre cele mai mari productivități pentru investitori străini din întreaga lume. Aici vă dau ca exemplu fabrica Daimler de cutii de viteze, care acum s-a extins și produce cea mai performantă cutie de viteze a Mercedes în întreaga lume. În același timp, există multe locuri în această țară în care performanțele nu sunt la un nivel extraordinar. Din acest punct de vedere există lucruri care țin atât de capacitatea de management cât și de performanța la nivelul angajaților. Ajungem la o paradigmă în care suntem pe anumite segmente unde avem și productivitate și avem și situații în care suntem la extreme negative, în care nici măcar condiții sanitare nu sunt îndeplinite", a mai afirmat Pîslaru.

Ministrul Muncii, Dragoș Pîslaru, participă, vineri, la Eurosfat 2016, cea de-a patra ediție a forumului de dezbateri europene din România.

Evenimentul este organizat sub patronajul Parlamentului European, al Reprezentanței Comisiei Europene în România și al președinției olandeze a Consiliului Uniunii Europene.

Sursa: Agerpress

http://www.banknews.ro/stire/74150_pislaru_problema_majora_pe_care_o_are_acum_romania_este_neomogenitatea_in_ceea_ce_priveste_locurile_de_munca.html