BankNews.ro - The Business Republic

Reuniune de urgenta a Eurogrupului pe tema acordului cu Grecia
Economie | Data Publicarii: 09-05-2016

Ministrii de Finante din cele 19 state membre ale zonei euro vor avea luni o reuniune de urgenta in incercarea de a ajunge la un acord cu privire la reformele adoptate de Grecia si a evita o repetare a negocierilor haotice care au avut loc anul trecut, informeaza AFP.

Reuniunea Eurogrupului, la care ar urma să fie discutată și o nouă restructurare a datoriilor Greciei, vine într-un context în care la Atena au fost organizate ample manifestații de protest față de adoptarea de către Parlament a unei reforme controversate a pensiilor și impozitelor.

Fără noi credite din partea Uniunii Europene și Fondului Monetar Internațional, Atena riscă să nu poată face față unor datorii de aproximativ cinci miliarde de euro care trebuie rambursate până la mijlocul lunii iulie.

Ministrul grec de Finanțe, Euclid Tsakalotos, a cerut sâmbătă partenerilor din zona euro să aprobe programul său economic, avertizând că eșecul discuțiilor ar putea avea costuri potențiale semnificative. "Nimeni nu ar trebui să creadă că o nouă criză grecească, care ar putea duce probabil la un nou stat eșuat în regiune, ar putea fi benefică pentru cineva", a spus Tsakalotos.

În agenda oficială a reuniunii miniștrilor de Finanțe din zona euro, se precizează că Eurogrupul va discuta stadiul primei evaluări a programului de ajustare macroeconomică a Greciei precum și progresele realizate de Grecia și creditorii săi cu privire la pachetul de reforme necesar pentru finalizare primei evaluări. "Eurogrupul va discuta de asemenea posibile măsuri de relaxare a datoriei care să asigure că necesitățile de finanțare ale Greciei rămân la un nivel sustenabil,", se precizează în agenda oficială.

Reuniunea extraordinară a Eurogrupului a fost convocată după ce la reuniunea care a avut loc la Amsterdam în data de 22 aprilie, miniștrii de Finanțe din zona euro nu au putut finaliza prima evaluare a programului cu Grecia, care conform calendarului inițial trebuia finalizată încă din luna decembrie a anului trecut. Spectrul unei noi crize în Grecia vine într-un moment în care în data de 23 iunie va fi organizat un referendum cu privire la rămânerea Marii Britanii în Uniunea Europeană.

Sursa: Agerpress

http://www.banknews.ro/stire/74170_reuniune_de_urgenta_a_eurogrupului_pe_tema_acordului_cu_grecia.html