BankNews.ro - The Business Republic

Cadastrarea terenurilor agricole este majora pentru agricultura; fara aceasta, agricultorul isi diminueaza posibilitatea de a se finanta
Economie | Data Publicarii: 10-05-2016

Cadastrarea terenurilor agricole este majora pentru agricultura din Romania, deoarece, in lipsa acesteia, agricultorul isi diminueaza posibilitatea de a se dezvolta si de a se finanta prin sistemul traditional bancar, a declarat, marti, Jean Valvis, vicepresedintele Consiliului Investitorilor Straini (FIC), membru al Coalitiei pentru Dezvoltarea Romaniei (CDR).

"Cadastrarea terenurilor agricole este majoră pentru agricultura din România, deoarece, fără cadastrare, agricultorul își diminuează posibilitatea de a se finanța de la sistemul tradițional bancar. În urma ședinței avute joi cu premierul și cu reprezentanții Guvernului, am exprimat necesitatea de a fi luate decizii clare pentru a permite cadastrarea. Avem bani, 230 de milioane de euro, comunicarea cu Guvernul este pozitivă, dar sunt anumite legi, complexe de altfel, dar care se bat una cu alta (...) Dorința Executivului este de a accelera acest proces și absorbția acestor bani, iar prioritatea trebuie să fie pe terenurile extravilane agricole", a precizat Valvis, într-o întâlnire cu presa.

Acesta a adăugat că primarii vor fi implicați în acest proces, dar numai după alegerile locale.

"Este clar că există acum scuza alegerilor locale, primarii fiind cei implicați în lucrările de cadastrare, însă după alegerile locale vor avea invitația să participe pe principiul 'primul venit — primul servit'. Ideea nu este să facem cadastrarea pentru unul singur, independent de comuna lui, ci în bloc administrativ", a explicat Valvis.

Potrivit CDR, cadastrul este, în primul rând, un instrument care garantează proprietatea privată și creează un mediu investițional sigur. În absența sa, astăzi, terenurile nu pot fi folosite drept colateral pentru împrumuturile bancare, infrastructura de irigații nu poate fi dezvoltată, iar agricultura performantă este împiedicată de imposibilitatea comasării terenurilor.

În viitor, România riscă să piardă încasări directe din Pilonul I al Politicii Agricole Comune, al cărei sistem de plăți urmează să fie implementabil numai pe baza identificării cadastrale a terenurilor.

La ora actuală există un draft de lege privind cadastrarea pus în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP), care ar putea fi aprobat în Parlament în toamna acestui an.

Din datele MDRAP reiese că, la ora actuală, doar 11% dintre terenurile agricole din România sunt cadastrate.

Grupul de lucru pentru Agricultură din cadrul Coaliției pentru Dezvoltarea României se reunește de peste trei ani pentru a discuta și propune soluții concrete la probleme de interes comun și public din sfera agriculturii.

La ora actuală, grupul de lucru este în dialog deschis cu autoritățile pe tema cadastrării terenurilor agricole, dezvoltării infrastructurii de irigații, asigurărilor agricole și educației și cercetării în agricultură și monitorizează progresul implementării măsurilor în aceste domenii.

Coaliția este o inițiativă privată, apolitică și construită ca un acord de colaborare prin participarea colectivă a membrilor săi. Membrii Coaliției contribuie voluntar cu resursele și expertiza necesară formulării unor opinii comune cu privire la politici publice cu impact asupra mediului de afaceri. Coaliția reunește în total 45 de organizații sau membri asociați. Scopul Coaliției este de a oferi o bază coerentă pentru consultare cu Guvernul și alte instituții publice, pe teme care au impact asupra climatului economic și de afaceri din România.

Coordonarea Coaliției este asigurată de un Consiliu Director format din președinții și vicepreședinții Asociației Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), Camerei de Comerț Americane în România (AmCham), Camerei de Comerț Franceze în România (CCIFER), Camerei de Comerț și Industrie Româno-Germană (AHK), Consiliului Investitorilor Străini (FIC) și Romanian Business Leaders (RBL).

Sursa: Agerpress

http://www.banknews.ro/stire/74196_cadastrarea_terenurilor_agricole_este_majora_pentru_agricultura_fara_aceasta,_agricultorul_isi_diminueaza_posibilitatea_de_a_se_finanta.html