BankNews.ro - The Business Republic

BNR a revizuit in scadere cu 0,8 puncte procentuale prognoza de inflatie pentru acest an, la 0,6%
Economie | Data Publicarii: 10-05-2016

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a revizuit in scadere prognoza de inflatie pentru acest an, la 0,6%, mai putin cu 0,8 puncte procentuale fata de estimarea anuntata in februarie, potrivit Raportului trimestrial asupra inflatiei prezentat marti de guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu.

Pentru 2017, BNR a prognozat o inflație de 2,7%, de asemenea în scădere față de estimarea din februarie, când banca centrală previziona o creștere a prețurilor de consum de 3,4% pentru sfârșitul anului viitor.

"Grosul inflației, mai ales pentru la anul vine din CORE 2 ajustat (inflația de bază, fără prețurile produselor administrate, fără prețurile produselor volatile și fără cele la alcool și tutun — n.r.). Vedem că excesul de cerere care se va instaura începând cu acest an își va spune cuvântul și el ne va defini comportamentul viitor. Într-un mediu incert, acesta este mesajul Consiliului de Administrație al BNR, trebuie să îți mărești vigilența și să îți pregătești toate instrumentele pentru a păstra nu numai stabilitatea prețurilor, dar și stabilitatea financiară", a explicat guvernatorul BNR.

Conform raportului, fără impactul de runda I al reducerii cotei de TVA, rata inflației ar atinge 1,9% în 2016 și 2,9% în 2017.

Sursa: Agerpress

http://www.banknews.ro/stire/74206_bnr_a_revizuit_in_scadere_cu_0,8_puncte_procentuale_prognoza_de_inflatie_pentru_acest_an,_la_0,6p.html