BankNews.ro - The Business Republic

BCE cere bancilor sa-si prezinte planurile in eventualitatea iesirii Marii Britanii din Uniunea Europeana
Economie | Data Publicarii: 10-05-2016

Banca Centrala Europeana a cerut principalelor institutii de creditare din zona euro sa prezinte detaliat modul in care se pregatesc de eventualitatea iesirii Marii Britanii din Uniunea Europeana (Brexit), inclusiv cum vor gestiona turbulentele de pe piete si orice modificari pe care vor trebui sa le faca la modelele lor de afaceri, transmite Reuters.

BCE a preluat în mod oficial atribuțiile de supervizor bancar unic în zona euro, prin Mecanismul European de Supervizare Bancară (SSM), care este responsabil în mod direct de supravegherea unui număr de circa 129 de mari grupuri bancare europene.

Surse care au dorit să-și păstreze anonimatul au declarat, pentru Reuters, că solicitările BCE au fost transmise băncilor cu expunere ridicată la Marea Britanie, pentru a se evalua planurile de rezervă pregătite în toate scenariile posibile.

Autoritatea de supervizare bancară din cadrul Băncii Centrale Europene a luat legătura cu instituțiile financiare importante pentru a se asigura că ele au estimat în mod adecvat riscurile și sunt pregătite pentru toate scenariile posibile, a declarat un purtător de cuvânt al instituției cu sediul la Frankfurt.

Marea Britanie este a cincea mare economie mondială și a doua mare putere economică din UE. Multe bănci europene importante au operațiuni în Regatul Unit, Londra fiind un centru financiar de primă mărime.

Un vot în favoarea ieșirii Marii Britanii din UE (Brexit) ar putea duce la pierderea a până la 100.000 de locuri de muncă în sectorul financiar al țării, în următorii cinci ani, conform unui studiu comandat recent de grupul de lobby financiar TheCityUk.

De asemenea, Brexitul va duce la o reducere a creșterii economice și a investițiilor, putând submina poziția Londrei de centru financiar și comercial global, se arată în studiu.

Multe bănci internaționale s-au stabilit în Regatul Unit pentru a obține acces pe piața unică și pentru a-și stabili o bază de unde să-și vândă produsele financiare și serviciile în Europa. Perspectiva ieșirii Marii Britanii din UE le-ar putea determina să-și regândească structura.

În prezent, serviciile financiare reprezintă aproximativ 10% din PIB-ul Marii Britanii, cel mai ridicat procentaj din rândul economiilor avansate.

Și concluzia sondajului realizat în rândul traderilor și experților financiari este că rolul Londrei de centru global al tranzacțiilor valutare va fi diminuat în cazul ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană, cel mai mare beneficiar fiind centrul financiar al Germaniei, Frankfurt.

Britanicii se vor pronunța pe 23 iunie, într-un referendum, cu privire la oportunitatea părăsirii Uniunii Europene de către Marea Britanie, una dintre cele mai importante decizii ale țării în ultimele decenii.

Aproximativ două treimi dintre respondenți au declarat că un Brexit ar slăbi poziția dominantă a capitalei Marii Britanii pe piața globală a tranzacțiilor valutare, estimată la 5.300 miliarde de dolari pe zi, se arată în sondajul realizat în rândul celor 12.000 de membri ai ACI Financial Markets Association, un grup de tranzacționare pentru piețele valutare. Aproximativ 13% susțin că ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană ar fi în beneficiul Londrei.

Capacitatea orașului de a atrage talente și de a deservi regiuni din întreaga lume a ajutat Londra să-și construiască un avantaj competitiv. Totuși, această poziție de vârf va fi dificil de menținut, deoarece și alte centre financiare globale atrag talente și investiții, devenind din ce în ce mai competitive, a explicat Marshall Bailey, președintele ACI Financial Markets Association.

Peste 40% dintre tranzacțiile valutare globale se desfășoară la Londra. Politicienii și directorii se laudă că în City of London se tranzacționează mai mulți dolari decât în New York și mai mulți euro decât în toată Uniunea Europeană.

Alte centre financiare importante râvnesc la poziția Londrei. Participanții la sondajul ACI susțin că orașul german Frankfurt ar fi cel mai mare beneficiar în cazul ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană, urmat de Paris, New York și Dublin.

Sursa: Agerpress

http://www.banknews.ro/stire/74208_bce_cere_bancilor_sa-si_prezinte_planurile_in_eventualitatea_iesirii_marii_britanii_din_uniunea_europeana.html