BankNews.ro - The Business Republic

Toyota se asteapta la prima scadere a profitului din ultimii cinci ani
Economie | Data Publicarii: 11-05-2016

Grupul auto japonez Toyota Motor Corp. a raportat miercuri un profit net record pentru exercitiul fiscal incheiat in luna martie 2016, adaugand insa ca pentru exercitiul 2016-2017 se asteapta la prima scadere a profitului net din ultimii cinci ani ca urmare a aprecierii yenului, informeaza Bloomberg.

În perioada cuprinsă între 1 aprilie 2015 și 31 martie 2016, profitul net anual realizat de Toyota a crescut cu 6,4% până la nivelul record de 2.310 miliarde yeni (21,3 miliarde de dolari), acesta fiind al treilea an consecutiv în care constructorul nipon raportează profituri record. În schimb, pentru exercițiul fiscal actual, Toyota se așteaptă la o scădere a profitului net de 35,1% până la 1.500 miliarde yeni (13,8 miliarde de dolari).

"Până acum am beneficiat de un curs de schimb favorabil care a dus la creșterea profiturilor noastre dincolo de capacitățile reale. Însă de la începutul acestui an direcția s-a schimbat semnificativ", a declarat președintele companiei Toyota, Akio Toyoda.

Noile estimări, care nu includ și impactul închiderii unor uzine ca urmare a e care au devastat Japonia luna trecută, scot în evidență impactul pe care îi are aprecierea yenului asupra rezultatelor companiilor nipone care au afaceri peste hotare. În prezent moneda niponă se tranzacționează la 109 yeni pentru un dolar, comparativ cu aproximativ 120 de yeni pentru un dolar la începutul anului.

Anul trecut, Toyota a vândut 10,09 milioane vehicule (Toyota, Lexus, mini-vehicule Daihatsu și camioane Hino), o cifră ușor mai mică decât cea din 2014, când Toyota a fost cel mai mare constructor auto din lume. Pentru exercițiul 2016-17 Toyota are o țintă de vânzări de 10,15 milioane unități, care nu ține cont însă de suspendarea producției la uzinele sale japoneze după cutremurele din luna aprilie.

Sursa: Agerpress

http://www.banknews.ro/stire/74213_toyota_se_asteapta_la_prima_scadere_a_profitului_din_ultimii_cinci_ani.html