BankNews.ro - The Business Republic

BERD: Romania si Muntenegru vor inregistra in 2016 cele mai mari cresteri din Europa de Sud-Est
Economie | Data Publicarii: 11-05-2016

Romania si Muntenegru vor inregistra in 2016 o crestere de 4% fiecare, cel mai ridicat nivel din Europa de Sud-Est, se arata intr-un raport publicat miercuri cu prilejul Adunarii Generale anuale a Actionarilor BERD.

În raportul din noiembrie 2015, Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare estima un avans al economiei românești de doar 3,7% în acest an.

Avansul PIB-ului României ar urma să încetinească la 3,5% în 2017, conform celor mai recente prognoze BERD.

Europa de Sud-Est (Albania, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Cipru, Grecia, Macedonia, Kosovo, Muntenegru, România și Serbia) va înregistra o creștere de 2,4% anul acesta și de 2,9% anul viitor.

Economiile din regiunile în care este prezentă BERD arată semne modeste de revenire, după cinci ani consecutivi de încetinire, iar redresarea așteptată pentru acest an este ușor mai slabă decât se estima în urmă cu șase luni. În ultimii ani, BERD și-a extins aria de operațiuni în 36 de țări, din Europa în Africa de Nord și Asia Centrală. Creșterea medie în aceste state ar urma să se situeze la 1,6% anul acesta și la 2,5% anul viitor, estimează BERD.

Statele vor beneficia de efectele declinului prețului la țiței, dar ar putea fi afectate de sporirea volatilității pe piețele financiare globale, intrările mai reduse de capital pe piețele emergente, slăbiciunea comerțului mondial și creșterea tensiunilor geopolitice, se arată în raport.

Chiar și în centrul, sudul și estul Europei, unde performanțele economice au fost mai solide, ritmul expansiunii este inadecvat. Nivelul investițiilor rămâne mai scăzut decât ar trebui să fie, iar avansul economiei nu este suficient de puternic pentru a realiza convergența cu economiile mai avansate, a avertizat economistul șef al BERD, Hans Peter Lankes.

''Statele baltice, cele din Europa Centrală și Europa de Sud-Est beneficiază de prețul mai scăzut al energiei și de relaxarea politicii monetare a BCE'', se arată în raportul BERD.

BERD, deținută de 64 de țări și două instituții interguvernamentale, susține dezvoltarea economiilor de piață și a democrației. În ultimii ani, BERD a început să-și reorienteze atenția dinspre fostul bloc sovietic spre Africa de Nord și țări precum Turcia. De la începutul activității sale, BERD a investit aproximativ șapte miliarde de euro în peste 368 de proiecte din România. În 2014, România a fost a șasea țară în topul principalilor beneficiari de investiții BERD.

Sursa: Agerpress

http://www.banknews.ro/stire/74235_berd_romania_si_muntenegru_vor_inregistra_in_2016_cele_mai_mari_cresteri_din_europa_de_sud-est.html