BankNews.ro - The Business Republic

Ministrul Energiei: Ne-am constituit parte civila in dosarul Rompetrol pentru a recupera un eventual prejudiciu
Economie | Data Publicarii: 12-05-2016

Ministerul Energiei s-a constituit parte civila in dosarul Rompetrol pentru a recupera un eventual prejudiciu pe care instanta l-ar putea evidentia la finalul anchetei, a declarat, joi, ministrul de resort, Victor Grigorescu, in cadrul unei conferinte organizate de Legal Magazin.

"Ministerul pentru moment nu cere nimic. Suntem la începutul unei investigații care vizează un potențial prejudiciu de amploare într-un caz complex. Este firesc, este prudent și este în sensul apărării intereselor statului ca ministerul, alături de alte instituții, să-și rezerve dreptul ca, dacă la sfârșitul acestei investigații va exista un prejudiciu și această investigație va arăta că noi am fost prejudiciați sau am suferit cumva, să putem să ne recuperăm aceste prejudicii. Ceea ce facem este doar ce se cade din punct de vedere prudențial și anume ne rezervăm dreptul de constituire ca parte civilă la începutul unui exercițiu de investigare ca, dacă există cumva ceva de recuperat, și noi să o putem face", a explicat ministrul.

El a arătat că, deocamdată, este o speculație să vorbim inclusiv despre existența unui prejudiciu. "Există o cercetare în curs și noi am contribuit și am colaborat cu toate organele de cercetare încă dinainte", a mai spus Grigorescu.

Întrebat dacă există riscul suspendării Memorandumului de înțelegere semnat de Guvernul României cu KazMunayGaz din 2013, ministrul a răspuns: "Riscuri există tot timpul. Noi separăm lucrurile cum este și firesc. România este o țară deschisă investițiilor și își tratează toți investitorii nediscriminatoriu, iar Ministerul Energiei va continua acest lucru. Nu este prima dată când o companie importantă din sectorul energetic face obiectul unei investigații de amploare, cu potențiale consecințe extrem de complicate. Dar acest lucru nu a făcut ca România să devină mai puțin un mediu potrivit pentru investiții și pentru afaceri inclusiv în sectorul energetic. România este un stat de drept. Pe de altă parte, este normal ca și noi să ne apărăm interesele noastre, cum sunt convins că și investitorii o fac în egală măsură".

Grigorescu a anunțat miercuri seară, pe contul personal de Facebook, că Ministerul Energiei s-a constituit parte civilă în dosarul Rompetrol.

"Subiectul zilei este dosarul Rompetrol în care Ministerul Energiei s-a constituit în parte civilă. Sunt dovezi clare a moștenirii teribile pe care o are România în domeniul energetic", a scris Victor Grigorescu.

Marți, în cadrul unei conferințe de presă, Grigorescu a precizat referitor la situația actuală de la Rompetrol că aceasta nu e un caz singular, menționând, totodată, că 'vom mai vedea situații similare și nu neapărat în energie'.

La începutul săptămânii, procurorii au pus sechestru pe bunurile mobile și imobile ale KazMunayGas International NV, SC Oilfield Exploration Business Solutions SA și SC Rompetrol Rafinare SA, în vederea recuperării sumelor de 1.724.168.825 lei, 290.786.616 dolari și 34.941.924 de euro.

Potrivit DIICOT, 14 suspecți au fost puși sub acuzare pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, abuz în serviciu, înșelăciune, delapidare, evaziune fiscală, spălare de bani, manipularea pieței de capital prin tranzacții sau ordine de tranzacționare.

Procurorii susțin că, în cursul anului 1998, mai multe persoane au constituit un grup infracțional organizat transfrontalier care a avut drept scop desfășurarea unor ample activități infracționale în vederea inducerii în eroare a autorităților române cu ocazia încheierii și derulării unor contracte de privatizare, folosirea și/ sau însușirea sumelor de bani ce erau destinate bugetului consolidat al statului, neevidențierea în actele contabile ale societăților pe care le controlau a operațiunilor comerciale efectuate și a veniturilor realizate, spălarea sumelor de bani rezultați din activitățile infracționale și externalizarea fondurilor astfel obținute din activitățile infracționale.

La grupul infracțional astfel constituit au aderat ulterior sau l-au sprijinit și alte persoane care, prin exercitarea cu rea-credință sau defectuoasă a atribuțiilor de serviciu, au favorizat atingerea scopurilor pentru care a fost inițiat și constituit grupul infracțional, respectiv dispariția creanțelor statului din evidența contabilității publice (creanța Libia și Turkmenistan), delapidarea sumelor de bani ce se cuveneau bugetului de stat ca urmare a activităților de prelucrare, respectiv vânzare a produselor finite și a produselor derivate purtătoare de acciză, neplata cu rea-credință a obligațiilor fiscale în întregime sau în parte prin nedeclararea veniturilor, ascunderea obiectului sau a sursei impozabile, stingerea datoriilor la bugetul de stat sub diferite forme, însușirea, traficarea și/sau folosirea în interesul personal al membrilor grupului infracțional sau al entităților juridice ce au făcut/ fac parte din grupul Rompetrol a acestor sume de bani, activitate ce a culminat cu inițierea, promovarea și adoptarea Ordonanței de Urgență 118/2003 prin care obligațiunile bugetare restante pe care SC Rompetrol Rafinare SA le înregistra la data de 30 septembrie 2003, în cuantum de 21.776.998.718.567 lei, aproximativ 603 milioane de dolari, au fost convertite în obligațiuni subscrise de Ministerul Finanțelor Publice.

Sursa: Agerpress

http://www.banknews.ro/stire/74251_ministrul_energiei_ne-am_constituit_parte_civila_in_dosarul_rompetrol_pentru_a_recupera_un_eventual_prejudiciu.html