BankNews.ro - The Business Republic

Industria otelului din UE saluta rezolutia Parlamentului European de a respinge acordarea statutului de economie de piata Chinei
Economie | Data Publicarii: 13-05-2016

Asociatia europeana a producatorilor de otel (EUROFER) saluta rezolutia Parlamentului European de a respinge acordarea statutului de economie de piata Chinei si solicita Comisiei Europene sa ia in considerare mai serios implicatiile extinse asupra industriei otelului daca acest statut ar fi acordat, se arata intr-un comunicat al Asociatiei transmis, vineri, AGERPRES.

"Parlamentul European (PE) și-a exprimat votul, printr-o rezoluție, referitor la statutul de economie de piață (MES) pentru China, subliniind rezervele ferme ale instituției privind acordarea MES Chinei. Asociația Europeană a Oțelului (EUROFER) salută Rezoluția adoptată de Parlamentul European și solicită Comisiei Europene să ia în considerare mai serios implicațiile extinse ale MES asupra industriei oțelului, dar și să motiveze statele membre pentru a depăși blocajul în cadrul Consiliului privind modernizarea instrumentelor de protecție comercială a Europei (TDI)", se menționează în comunicat.

Potrivit sursei citate, China este, în anumite cazuri, țara care vinde la preț de dumping cel mai mult oțel pe piața UE. "Dintre cele 37 de măsuri anti-dumping în vigoare, în prezent, pentru oțel, 16 implică China într-un anumit fel. În cazul în care i se acordă statutul de economie de piață, măsurile de apărare comercială ale UE ar fi lipsite de efect, fără să fie disponibil niciun alt instrument de aplicare", subliniază EUROFER.

Rezoluția Parlamentului European îndeamnă, de asemenea, Consiliul să convină asupra modernizării TDI. Propunerea Comisiei Europene este oprită în Consiliu începând din 2013, dat fiind că state membre precum Marea Britanie și Olanda au continuat să blocheze eliminarea Regulii Taxei mai Mici.

"Incapacitatea Consiliului de a ajunge la un acord este un dezastru pentru industria siderurgică, pentru că suntem permanent vizați de comerțul neloial din țări terțe. Facem un apel la președinția olandeză a UE, precum și la Marea Britanie, să își asume responsabilitatea acum și să ridice obstrucționarea care blochează crearea unor instrumente de protecție comercială mai eficiente", a declarat directorul general al EUROFER, Axel Eggert.

EUROFER este localizat în Bruxelles și a fost înființată în 1976. Asociația reprezintă toate unitățile de producție de oțel din Uniunea Europeană. Industria siderurgică europeană are o cifră de afaceri de aproximativ 170 de miliarde de euro și 330.000 de angajați cu înaltă calificare, care produc, în medie, 170 de milioane de tone de oțel pe an.

Sursa: Agerpress

http://www.banknews.ro/stire/74265_industria_otelului_din_ue_saluta_rezolutia_parlamentului_european_de_a_respinge_acordarea_statutului_de_economie_de_piata_chinei.html