BankNews.ro - The Business Republic

Victor Grigorescu: Salut controlul Curtii de Conturi de la Ministerul Energiei
Economie | Data Publicarii: 16-05-2016

Ministrul Energiei, Victor Grigorescu, a scris, luni, pe pagina personala de Facebook, faptul ca saluta controlul Curtii de Conturi la institutia pe care o conduce, precizand totodata ca, fara un astfel de control, lucrurile vor ramane mereu intr-o zona gri.

"Auditul unei instituții publice e mereu binevenit. E o măsură a lucrurilor și a modului de a înțelege actul administrativ prin care se vede cât și cum s-a lucrat în respectivă instituție. Știu că e mereu întâmpinat cu un grad de reticență. Dar trebuie să înțelegem că e necesar și că fără o astfel de măsură a lucrurilor vom rămâne mereu într-o zonă gri. Nu îmi rămâne decât să salut controlul Curții de Conturi de la Ministerul Energiei și să îi asigur pe colegii noștri de colaborarea noastră și totala transparență", a susținut ministrul.

Potrivit reprezentanților ministerului, este vorba despre controlul anual pe care îl face Curtea de Conturi la instituția respectivă.

În urmă cu o lună, Curtea de Conturi a publicat o sinteză a raportului de audit al performanței privind piața de energie electrică în perioada 2010-2014, potrivit căruia pierderile din rețelele electrice de transport și distribuție în perioada 2010 — 2014 au fost în medie de 7,8 TWh pe an, ceea ce a generat costuri pentru operatori estimate la 1,8 miliarde de euro, suportate în cea mai mare parte de consumatorii finali.

"La nivelul operatorilor principali de distribuție, în perioada 2010-2013, s-a constatat înregistrarea unui nivel alarmant al pierderilor (CPT) în rețelele electrice de distribuție de 12,63% din energia electrică intrată în rețelele de distribuție. Din evaluarea nivelului consumului propriu tehnologic (CPT) înregistrat în rețelele electrice de distribuție în anul 2013, comparativ cu anul 2004, se constată faptul că, deși în perioada 2009-2013 au fost raportate de operatorii de distribuție investiții realizate de 5.987.593 mii lei (5,9 miliarde de lei — n.r.), din care, pentru înlocuirea echipamentelor în vederea reducerii CPT, în perioada 2010-2013 au fost efectuate investiții în valoare de 717.526 mii lei (717 milioane de lei — n.r.), investițiile realizate nu și-au atins scopul, pierderile înregistrate în rețelele de distribuție în anul 2013 (12,4%) au rămas la același nivel înregistrat în anul 2004 (12,6%)", se precizează în raport.

Sursa: Agerpress

http://www.banknews.ro/stire/74298_victor_grigorescu_salut_controlul_curtii_de_conturi_de_la_ministerul_energiei.html