BankNews.ro - The Business Republic

Comisia Europeana vrea sa promoveze energia atomica ("Der Spiegel")
Economie | Data Publicarii: 17-05-2016

Comisia Europeana (CE) vrea sa promoveze construirea de centrale atomice, precum si dezvoltarea de mici reactoare, relateaza, marti, editia online a saptamanalului "Der Spiegel", care citeaza un plan strategic elaborat la Bruxelles.

Conform agenției EFE, documentul, la care a avut acces publicația germană, urmărește să pună bazele viitoarei politici nucleare a CE și va fi analizat miercuri de comisarii pentru energie, în vederea aprobării.

Textul propune, printre altele, consolidarea cooperării între cele 28 de state membre pentru cercetarea, dezvoltarea, finanțarea și construirea de reactoare noi și inovatoare.

De asemenea, militează pentru îmbunătățirea condițiilor cadru pentru investiții în energia atomică, cu sprijinul Fondului European pentru Investiții Strategice.

Totodată, CE încearcă să accelereze construirea de mici reactoare, pentru ca acestea să poată intra în funcțiune cel târziu până în 2030.

Conform unor experți consultați de "Der Spiegel", această inițiativă va urmări reducerea dependenței energetice de gazele rusești și obținerea unor avansuri în vederea reducerii emisiilor de CO2 pe care le provoacă producția de alte tipuri de energie, în special termică.

Planul comunitar acordă atenție specială securității și necesită probe de rezistență a materialelor pentru centralele nucleare mai vechi.

Aceste dezvăluiri au provocat iritare atât în rândul membrilor Guvernului cât și al Opoziției din Germania, unde vechea legislatură a aprobat "stingerea" sectorului nuclear până în 2022.

În UE există, în prezent, 131 de centrale nucleare, în 14 țări, cu o capacitate totală de 121 gigawați, și 14 state membre intenționează să construiască noi centrale nucleare.

Sursa: Agerpress

http://www.banknews.ro/stire/74309_comisia_europeana_vrea_sa_promoveze_energia_atomica_der_spiegel.html