BankNews.ro - The Business Republic

Borc: Cea mai mare parte a exporturilor sunt ale firmelor multinationale; favorizam, fara sa vrem, capitalul strain
Economie | Data Publicarii: 17-05-2016

Capitalul romanesc are nevoie de sprijin in sensul bun al cuvantului, de a-i asigura un teren de joc, pentru ca de multe ori neglijam acest fapt si il tratam la fel ca pe cel strain, favorizandu-l, fara sa vrem, pe acesta, a afirmat, marti, vicepremierul si ministrul Economiei, Costin Borc, intr-o conferinta a Camerei de Comert si Industrie a Romaniei (CCIR).

'Ministerul Economiei se vrea un partener al CCIR pentru creșterea investițiilor străine și pentru creșterea exporturilor. Rețeaua de atașați comerciali se ocupă, din nefericire, mai mult de promovarea companiilor de stat. Vrem să transformăm această rețea într-una de atragere a investițiilor străine. Cea mai mare parte a exporturilor României sunt exporturi ale firmelor multinaționale către alte filiale sau către grupuri mamă. Noi nu facem vreodată diferența între investițiile străine și firmele cu capital românesc. Nu trebuie făcută această diferență. Capitalul românesc are nevoie de sprijin în sensul bun al cuvântului, de a-i asigura un teren de joc. De multe ori neglijăm acest fapt și tratăm la fel capitalul românesc cu cel străin. Dar, de fapt, favorizăm fără să vrem capitalul străin, pentru că ei au acces la finanțări mai ieftine, pentru că au know-how dezvoltat. Este foarte greu pentru o companie românească, aflată la prima generație, să concureze cu o firmă care are, uneori, sute de ani de istorie', a precizat vicepremierul Costin Borc.

CCIR a organizat întrunirea Comitetului Național ICC România care reunește elita mediului de afaceri din țara noastră, firme și organizații din toate domeniile de activitate economică.

'Lucrăm, la Guvern, la profesionalizarea întreprinderilor de stat. Încercăm ca Ministerul Economiei să nu fie gestionarul întreprinderilor de stat. Am prezentat, deja, un proiect de strategie economică a României unde încercăm să gândim un proiect pe termen mai lung, cu avantajul unui guvern independent. Mă refer, în primul rând, la sprijinirea producției, oriunde în România. Nu numai pe marile platforme pe care le avem, ci și în jurul micilor orașe sau în mediul rural. Aceasta va fi posibil doar dacă creăm o accesibilitate a infrastructurii, plecând de la cea rutieră până la cea IT. Nu trebuie uitată necesitatea unui învățământ și o rețea medicală de calitate', a spus ministrul Borc.

CCIR a organizat întrunirea Comitetului Național ICC România ce reunește elita mediului de afaceri din țara noastră, firme și organizații din toate domeniile de activitate economică.

'Ceea ce se întâmplă la Camera de Comerț este un lucru de valoare, fapt pentru care președintele Mihai Daraban trebuie felicitat. Repunerea pe harta mondială a diplomației economice românești prin Comitetul Național ICC România este foarte important în sprijinirea mediului de afaceri. Îmi doresc din ce în ce mai mult ca, la întâlnirile cu mediul de afaceri, rolul primordial să fie al CCIR și al asociațiilor profesionale', a spus Borc.

Camera de Comerț Internațională (ICC) a fost fondată în anul 1919, după încheierea Primului Război Mondial, de un grup de industriași, finanțatori și comercianți hotărâți să aducă prosperitate și echilibru economic, care s-au numit "negustorii de pace". ICC are în prezent birouri regionale în 130 de țări și peste 6,5 milioane de companii membre în întreaga lume.

Sursa: Agerpress

http://www.banknews.ro/stire/74310_borc_cea_mai_mare_parte_a_exporturilor_sunt_ale_firmelor_multinationale_favorizam,_fara_sa_vrem,_capitalul_strain.html