BankNews.ro - The Business Republic

ARB: Proiectul SEPA se afla intr-o faza buna in Romania si se va finaliza pana pe 31 octombrie
Economie | Data Publicarii: 19-05-2016

Finalizarea implementarii sistemului SEPA (Single Euro Payments Area - zona unica de plati in euro, n.r.) in Romania, la platile in euro (transfer credit si debitari directe), va avea loc cel tarziu pana la 31 octombrie 2016, a declarat, joi, presedintele de onoare al Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), Radu Gratian Ghetea.

'România intra în Uniunea Europeană acum zece ani și tot atunci era admisă în Consiliul European al Plăților, cu drepturi depline. Din acel moment, am avut obligații mai multe, iar una dintre acestea se referea la programul de introducere a sistemului SEPA în domeniul plăților în euro. Mai precis, acest program, care se presupune că se va finaliza cel târziu pe 13 octombrie 2016, este într-o fază bună. În paralel, însă, am demarat și acel proiect unic în Uniunea Europeană, SEPA pe lei. Un proiect ambițios, prin care ne-am propus să utilizăm standardele SEPA în operațiunile derulate în lei. Acest proiect a fost finalizat cu succes în urmă cu câteva săptămâni', a spus Ghețea, într-un forum de specialitate.

Pe de altă parte, reprezentantul ARB a susținut ideea că, în cazul introducerii sistemului de plăți instant, băncile trebuie să fie organizate, iar o astfel de noutate trebuie foarte bine gândită și reglementată.

'De obicei, când vorbim despre introducerea unui nou sistem de lucru, toată lumea este foarte entuziastă și aplaudă. În discuțiile pe care le-am avut, nu pot să spun că toată lumea din sistemul bancar a fost foarte încântată. Deși acest proiect aduce o viteză mărită de circulație a banilor, ea poate aduce și unele deservicii sistemului bancar, dacă nu există o bună organizare. În acest moment, trezoreriile băncilor au la dispoziție o anumită perioadă de timp în care să-și ia măsurile necesare pentru a controla fluxurile de bani dinspre și înspre banca respectivă. Când lucrurile se vor petrece instant — și sigur clienții vor avea această posibilitate — noi, ca bănci comerciale, trebuie să fim suficient de bine pregătiți și să avem suficiente supape prin care să controlăm modul în care se fac aceste plăți. Ca bancher cu background tehnic, spun că trebuie să ne pregătim și să găsim acele resorturi prin care băncile să se poată proteja. Un astfel de sistem trebuie foarte bine gândit și foarte bine reglementat', a subliniat Radu Grațian Ghețea.

Asociația Română a Băncilor (ARB) a organizat, joi, lucrările celei de-a X-a ediții a Forumului National SEPA, eveniment la care au fost prezenți reprezentanți ai sistemului bancar din România.

Conform informațiilor publicate pe site-ul Asociației Române a Băncilor (ARB), zona unică de plăți în euro — SEPA — este o zonă geografică în care nu vor mai exista diferențe între plățile interne și transfrontaliere în euro, în care clienții vor fi capabili să efectueze și să primească plăți în euro în interiorul spațiului european, la fel de sigur, rapid și eficient ca în contextul național, folosind un cont unic și un set de instrumente standardizate.

Proiectul SEPA, coordonat de European Retail Payments Board (ERPB), este realizat de sectorul bancar european sub conducerea Consiliului European al Plăților (EPC), sprijinit și promovat de Banca Centrală Europeană, Comisia Europeană și băncile centrale din Uniunea Europeană.

Pe lista țărilor implicate în proiectul SEPA se află: statele membre ale Uniunii Europene, statele zonei euro (Austria, Belgia, Cipru, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Luxemburg, Malta, Olanda, Portugalia, Spania și Slovenia), statele zonei non-euro (Bulgaria, Republica Cehă, Danemarca, Letonia, Lituania, Ungaria, Polonia, România, Slovacia, Suedia și Marea Britanie), statele membre ale Spațiului Economic European (European Economic Area — EEA) — Islanda, Liechtenstein, Norvegia, precum și Elveția și Monaco.

SEPA se va extinde și alte teritorii, considerate parte a Uniunii Europene, potrivit articolului 299 din Tratatul de la Roma: Martinica, Guadalupe, Guiana Franceză, Reunion, Gibraltar, Azore, Madeira, Insulele Canare, Ceuta și Melilla și Insulele Aland.

În România, proiectul de implementare a SEPA este coordonat de ARB, organism care reprezintă comunitatea bancară națională în cadrul Consiliului European al Plăților și care și-a asumat rolul de autoritate de guvernanță a Schemelor naționale de plată de tip SEPA RON.

Sursa: Agerpress

http://www.banknews.ro/stire/74343_arb_proiectul_sepa_se_afla_intr-o_faza_buna_in_romania_si_se_va_finaliza_pana_pe_31_octombrie.html