BankNews.ro - The Business Republic

Isarescu: Daca am invatat din greseli, vom fi capabili sa rezistam tentatiei de a aluneca din nou in masuri populiste
Economie | Data Publicarii: 19-05-2016

Procesul de convergenta a economiei romanesti catre standardele din Uniunea Europeana trebuie sa se desfasoare intr-un ritm sustenabil, iar experienta nefasta din perioada crizei economice ar trebui sa determine decidentii sa fie capabili sa reziste tentatiei de a aluneca din nou in masuri populiste, sustine guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu.

"Oricât de mult ne-am dori cu toții o apropiere rapidă de standardele de viață din Occident, este important să fim conștienți că, pentru a nu deraia, procesul de convergență economică — reală și nominală — trebuie să se desfășoare într-un ritm sustenabil. Forțarea și trenarea convergenței sunt deopotrivă nocive. (...) Dacă am învățat cu adevărat din propriile noastre greșeli comise în trecutul mai îndepărtat sau mai apropiat, vom fi capabili să rezistăm tentației de a aluneca din nou în măsuri populiste, adoptate din rațiuni electorale. Deși, din păcate, așa cum observă foarte bine profesorul Balcerowicz (Leszek Balcerowicz — artizanul transformării Poloniei dintr-o economie centralizată într-una de piață—n.r.), politicile proaste sunt, de regulă, mai ușor de vândut decât cele bune", a declarat Isărescu în cadrul unei conferințe de specialitate.

Potrivit acestuia, procesul de convergență nu este deloc simplu sau liniar, ci dimpotrivă, este unul care ascunde multe capcane.

"Asigurarea sustenabilității creșterii și, pe cale de consecință, a convergenței economice este esențială: în fond, chiar criza globală, care a afectat atât de puternic economia românească, ar fi trebuit să ne învețe ca o expansiune excesivă conduce — mai devreme sau mai târziu — la o recesiune de proporții. Izbucnirea acelei crize ne-a surprins într-un context politic complicat, când din rațiuni pur electorale, deficitul fiscal a fost lăsat să ajungă la niveluri foarte înalte, lărgind și mai mult un deficit de cont curent deja alimentat de un ritm rapid de creștere economică susținut de intrările masive de capital. Economia evoluează pe astfel de traiectorii bulversante pentru societate atunci când decidenții, preocupați prea mult de termenul scurt, ignoră faptul că fluctuațiile inerente ciclului economic trebuie atenuate de politicile macroeconomice, nicidecum exacerbate", a adăugat guvernatorul BNR.

Mai mult, Mugur Isărescu a avertizat asupra faptului că realizarea convergenței peste noapte, prin arderea etapelor, este o iluzie periculoasă, iar succesul convergenței depinde nu neapărat de viteza cu care decurge, ci de păstrarea direcției corecte și de durabilitatea creșterii economice.

"Atunci când convergența reală este tributară unei viziuni pe termen scurt, prețul plătit este sacrificarea echilibrelor macroeconomice, caz în care câștigurile obținute sunt efemere. Singura cale prin care pot fi livrate concomitent societății un avans economic solid și stabilitatea prețurilor este sporirea potențialului de creștere al economiei românești. Altfel, stabilitatea prețurilor vine la pachet cu un ritm modest al creșterii economice, în timp ce un avans prea rapid al economiei implică presiuni inflaționiste majore", a explicat șeful BNR.

În opinia sa, potențialul de creștere al economiei românești este afectat de trenarea redresării investițiilor publice și a derulării reformelor structurale, și de aceea ar trebui să se acționeze cu prioritate pentru remedierea problemelor care împiedică realizarea de progrese rapide în aceste domenii.

Guvernatorul băncii centrale a readus în discuție și rolul fondurilor europene, a căror absorbție "este departe de a fi satisfăcătoare", dar cu ajutorul cărora se pot derula proiecte publice importante, iar firmele autohtone ar avea o șansă în plus să se capitalizeze.

Totodată, Mugur Isărescu a reamintit ți reformele structurale a căror promovare sau adâncire este strict necesara în România, respectiv creșterea competiției și eficienței în sectoare-cheie ale economiei, precum cel al energiei și al transporturilor, soluții la șomajul ridicat în rândul tinerilor, inclusiv prin reforme în sectorul educației, dar și dezvoltarea unei infrastructuri de transport de calitate.

"Importanța acestor reforme pentru derularea sustenabilă a convergenței reale și faptul că acestea se întind adesea dincolo de orizontul unui singur ciclu electoral, fac necesară adoptarea unei perspective pe termen lung asupra procesului", a explicat guvernatorul BNR.

Guvernatorul BNR a susținut miercuri la Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA) prelegerea "Dezvoltarea României și problemele convergenței".

Sursa: Agerpress

http://www.banknews.ro/stire/74347_isarescu_daca_am_invatat_din_greseli,_vom_fi_capabili_sa_rezistam_tentatiei_de_a_aluneca_din_nou_in_masuri_populiste.html