BankNews.ro - The Business Republic

Vasilescu: Capitalul bancilor a inceput sa scada de la publicarea Legii privind darea in plata; nu stim pana unde va scadea
Economie | Data Publicarii: 19-05-2016

Capitalul bancilor care activeaza pe piata romaneasca a inceput sa scada din momentul in care Legea privind darea in plata a fost publicata in Monitorul Oficial si mai ales dupa ce aceasta a intrat in vigoare, in data de 13 mai, ceea ce ar putea obliga actionarii acestora sa aduca fonduri suplimentare, sustine consilierul pe strategie din cadrul Bancii Nationale a Romaniei, Adrian Vasilescu.

"La această oră, capitalul băncilor este în pericol. Din clipa în care Legea privind darea în plată a fost publicată în Monitorul Oficial, clipa 1, și clipa 2, când această lege a intrat în vigoare în 13 mai, capitalul băncilor a început să scadă treptat și nu știm până unde va scădea. Sunt calcule făcute cu cifrele în față, cu legile în față, și s-ar putea să vedem cum băncile vor fi constrânse tot mai mult să aducă de afară capital", a declarat joi Adrian Vasilescu în cadrul unui eveniment pe teme economice. El a precizat că vorbește în nume personal, și nu exprimă opinia BNR.

Potrivit acestuia, discursurile anti-bănci sunt, de fapt, un discurs anti-național.

"Astăzi, într-un discurs public, excesiv de populist, auzim vorbe de genul "să nu ne purtăm cu mănuși cu băncile, putem să le forțăm cât vrem, pentru că nu o să plece câinele de la măcelărie". Este expresia cea mai anti-națională pe care cineva o poate rosti și pe care cineva o poate auzi", a mai spus Vasilescu.

Legea privind darea în plată a unor bunuri imobile în vederea stingerii obligațiilor asumate prin credit a fost publicată în Monitorul Oficial în data de 28 aprilie și a intrat în vigoare pe 13 mai.

Conform acesteia, orice persoană fizică, consumator, care are un credit garantat cu ipotecă cu o valoare mai mică de 250.000 echivalent euro la momentul contractării, poate opta să predea casa băncii în schimbul ștergerii creditului rămas de plată, printr-o notificare transmisă instituției de credit în acest sens.

Sursa: Agerpress

http://www.banknews.ro/stire/74357_vasilescu_capitalul_bancilor_a_inceput_sa_scada_de_la_publicarea_legii_privind_darea_in_plata_nu_stim_pana_unde_va_scadea.html