BankNews.ro - The Business Republic

Greva de avertisment vineri pe Otopeni: o firma de handling intrerupe lucrul 2 ore; posibile intarzieri ale avioanelor
Economie | Data Publicarii: 20-05-2016

Angajatii companiei Globe Ground Romania, care ofera servicii de handling aeronave la sol si tractare aeronave, vor intra vineri in greva de avertisment, timp de doua ore, dupa ce negocierile cu conducerea companiei au esuat, a declarat, pentru AGERPRES, joi seara, liderul Sindicatului Liber de Handling Aeronautic, Alexandru Cioc.

"Greva de avertisment va avea loc mâine (vineri — n. r.) între orele 13,00 și 15,00, în parcarea aeroportului, deoarece nu ne-am înțeles cu conducerea companiei. Negocierile din seara asta au eșuat, după șapte ore de discuții", a spus Alexandru Cioc.

Liderul sindical s-a arătat dispus să continue vineri negocierile, dar a adăugat că sunt șanse slabe ca reprezentanții salariaților să fie chemați din nou la discuții.

"Noi suntem dispuși să negociem, dacă vom fi chemați, dar nu cred că se va întâmpla acest lucru, după inflexibilitatea pe care am văzut-o în seara asta", a precizat el.

Sindicatul Liber de Handling Aeronautic, afiliat la Blocul Național Sindical și Federația Națională a Sindicatelor Portuare Constanța, a anunțat organizarea unei greve de avertisment, vineri, pe Aeroportul Henri Coandă, între orele 13,00 — 15,00. Protestul salariaților companiei de handling Globe Ground România are la bază nemulțumiri legate de salarii, de programul de lucru, dar și de dimensionarea personalului și normarea activității în raport cu volumul și condițiile de muncă.

Sindicaliștii solicită demisia conducerii societății, având în vedere eșecul negocierilor și lipsa de disponibilitate pentru dialog, precum și modul defectuos de abordare a relațiilor de muncă din ultimii ani.

Printre revendicările Sindicatului Liber de Handling Aeronautic se numără dimensionarea corespunzătoare a personalului necesar pentru desfășurarea activității în condiții optime, deoarece, în ultimul an, din cauza condițiilor de muncă și a nivelului redus de salarizare, peste 150 persoane și-au înaintat demisia.

De asemenea, sindicaliștii cer revenirea la programul de tură 12/24-12/48, respectiv corelarea acestuia cu programul de funcționare al aeroportului, normarea corespunzătoare a muncii, alocarea corectă a timpului de odihnă și refacere, recunoașterea muncii de noapte, regândirea politicii salariale și alinierea acesteia cu cea practicată în domeniul aviației, asigurarea sau decontarea transportului de la și la locul de muncă.

Potrivit sindicaliștilor, hotărârea de a declara greva a fost luată cu respectarea condițiilor prevăzute de lege, respectiv cu acordul a cel puțin jumătate plus unu din numărul membrilor de sindicat. Pe perioada desfășurării grevei, participanții la grevă vor proteja bunurile unității, fiecare salariat aflat în greva aflându-se la locul sau de muncă, în cadrul programului de lucru, se spune într-un comunicat al Sindicatului Liber de Handling Aeronautic.

Salariații Globe Ground România au intenționat să intre în grevă de avertisment și pe 22 ianuarie 2016, din aceleași motive, însă aceasta a fost suspendată provizoriu printr-o decizie a Tribunalului Ilfov până la soluționarea definitivă a cauzei ce făcea obiectul dosarului nr. 188/93/2016 aflat pe rol, respectiv constatarea legalității grevei.

După ce greva de avertisment anunțată de Sindicatul Liber de Handling Aeronautic a fost declarată legală de către instanță, Alexandru Cioc a afirmat pe 27 ianuarie, pentru AGERPRES, că protestele vor avea loc dacă nu vor fi negocieri reale cu conducerea companiei.

Sursa: Agerpress

http://www.banknews.ro/stire/74365_greva_de_avertisment_vineri_pe_otopeni_o_firma_de_handling_intrerupe_lucrul_2_ore_posibile_intarzieri_ale_avioanelor.html