BankNews.ro - The Business Republic

Guvernatorul Bancii Nationale a Austriei pledeaza pentru stabilitate legislativa in tarile central si est europene
Economie | Data Publicarii: 20-05-2016

Regiunea central si est europeana este, din nou, cea mai dinamica din Europa, cu o crestere estimata la 3,5% in 2016, iar Romania ramane in topul prioritatilor comunitatii bancare din Austria, dar in regiune exista atat oportunitati, cat si riscuri, in special de natura legislativa, sustine Ewald Nowotny, guvernatorul Bancii Nationale a Austriei.

"La nivel internațional avem o dezbatere cu privire la riscurile politice și cele privind sistemele legislative ale unei țări. Este foarte important ca investitorii să fie siguri că regulile statului de drept sunt respectate în țara în care activează și că există stabilitatea elementelor de bază pentru afaceri. Este clar că expansiunea creditării este direct influențată de incertitudine, iar siguranța juridică constituie un element de stabilitate. Orice credit e, cumva, un pariu legat de viitor și atunci trebuie să reducem riscurile. Însă, țările în care băncile activează decid în ce măsură acestea din urmă sunt lăsate să-și exercite funcția lor de creditare în această regiune", a explicat vineri Ewald Nowotny în cadrul unei conferințe susținută la Banca Națională a României.

Potrivit acestuia, România rămâne în topul priorităților comunității bancare din Austria, dar întreaga regiune central și est europeană este, din nou, cea mai dinamică din Europa. Oficialul austriac a menționat faptul că, în 2015, creșterea economică din această regiune a fost de 3,5%, iar pentru 2016 se așteaptă un avans economic de 3,3%, România aflându-se în fruntea plutonului la acest capitol. În acest context, guvernatorul Băncii Naționale a Austriei consideră că există perspective pozitive pentru viitor în această regiune, dar și riscuri.

Băncile cu capital austriac se află pe primul loc în ceea ce privește expunerea în Europa Centrală și de Est, cu 23%, fiind urmate de cel cu capital italian, cu 18%, a mai spus guvernatorul Băncii Austriei.

Pentru zona euro, principalele provocări, în opinia lui Ewald Nowotny, se referă la reluarea creșterii economice și evitarea reîncadrării inflației în ținta Băncii Centrale Europene (BCE), de aproximativ 2%.

În privința creșterii economice, estimările indică un avans de 1,4% în 2016 și de 1,7% în 2017, pentru zona euro.

Inflația urmează să situeze la 0,1% în acest an și la 1,3% în 2017. Guvernatorul Băncii Austriei a precizat că inflația s-a situat aproape de zero în zona euro din cauza scăderii puternice a prețului petrolului, dar urmează să crească în partea a doua a anului. Dacă s-ar exclude influența prețului petrolului, inflația în zona euro ar urca la 1,1% în 2016, tot sub ținta de 2% a BCE, dar nu "într-un teritoriu atât de dramatic", a subliniat Ewald Nowotny.

Sursa: Agerpress

http://www.banknews.ro/stire/74373_guvernatorul_bancii_nationale_a_austriei_pledeaza_pentru_stabilitate_legislativa_in_tarile_central_si_est_europene.html