BankNews.ro - The Business Republic

Pislaru: Saptamana viitoare vor fi lansate in dezbatere normele de aplicare ale legii privind indemnizatiile pentru mame
Economie | Data Publicarii: 22-05-2016

Normele de aplicare ale Legii privind indemnizatia pentru mame vor fi lansate in dezbatere publica saptamana viitoare, iar indemnizatiile se vor majora de la 1 iulie, a declarat duminica, la ProTv, ministrul Muncii, Dragos Pislaru.

"Ceea ce este foarte important e că săptămâna viitoare ieșim în dezbatere publică cu normele de aplicare. Oricine e în această situație să verifice normele, să vadă dacă înțelege ceva din ele — noi zicem că sunt destul de clare — și să ne spună spețele pe care le au, să vedem dacă le avem în normele respective. Dar știm sigur că de la 1 iulie se măresc aceste indemnizații în noua formă", a spus Pîslaru. (...)

Acesta a menționat că prevederile legii se aplică "tuturor celor care sunt în limita celor doi ani", chiar dacă unele persoane s-au întors la muncă după un an.

"Se aplică tuturor celor care sunt în limita celor 2 ani. Detaliile le veți vedea publicate în dezbatere publică săptămâna viitoare. Se aplică aceste creșteri și eliminarea plafonului și mamelor care au deja copilul și sunt în limita celor doi ani. Există persoane care au stat un an și au venit înapoi să muncească și acum legea spune că discutam de doi ani și atunci evident că se aplică. Detaliile elaborate de colegii mei le veți vedea publicate pe site-ul nostru în dezbatere publică", a explicat ministrul Muncii.

În ceea ce privește finanțarea, Dragoș Pîslaru a reiterat că aceasta va fi asigurată la rectificarea bugetară și a subliniat că banii sunt în concurență cu alte "lucruri mai mult sau mai puțin ghidușe" adoptate de Parlament.

"Până nu există actul normativ și bugetul rectificat rămâne o probabilitate foarte mare. Există un angajament pe care ni l-am asumat și ați auzit-o pe doamna ministru (ministrul Finanțelor, Anca Dragu n.r) declarând că la rectificare această resursă pe care o avem, în jur de 200 de milioane, de găsit va fi găsită. Și să nu uităm că acești bani sunt în concurență cu ceilalți bani pe care trebuie să îi scoatem pentru că în Parlament se adoptă o mulțime de alte lucruri mai mult sau mai puțin ghidușe. Asta este una mai serioasă, pentru că pe fond discutăm de natalitate, demografie și de faptul că sistemul de pensii va deveni nesustenabil dacă nu încurajăm natalitatea", a mai afirmat ministrul Muncii.

Declarația sa vine după ce luna trecută ministrul Finanțelor, Anca Dragu,a anunțat că Executivul va avea în vedere la rectificarea bugetară redistribuirea fondurilor necesare plății indemnizațiilor pentru mame.

"În contextul rectificării, vom face redistribuirea fondurilor existente la acel moment, în funcție de evoluția economiei, în funcție de cheltuieli și de încasări (...). Noi avem estimat un deficit de 2,95% din PIB. Deci, trebuie să urmărim evoluția veniturilor pentru următoarele luni și desigur să avem în vedere această redistribuire de fonduri", a precizat Anca Dragu într-un briefing la Palatul Victoria, fiind întrebată dacă până la această dată Ministerul Finanțelor a reușit să identifice bani pentru indemnizația de creștere a copilului sau caută în continuare surse de finanțare.

Legea privind indemnizația pentru mame a fost adoptată de Camera Deputaților la finalul lunii martie și promulgată de președintele Klaus Iohannis la data de 18 aprilie.

Noua lege în materie elimină plafonul maxim al indemnizației lunare pentru creșterea copilului. Astfel, persoanele care timp de doi ani au realizat minim 12 luni venituri supuse impozitului beneficiază de concediu pentru creșterea copilului doi ani sau trei ani în cazul copilului cu handicap.

Sursa: Agerpress

http://www.banknews.ro/stire/74385_pislaru_saptamana_viitoare_vor_fi_lansate_in_dezbatere_normele_de_aplicare_ale_legii_privind_indemnizatiile_pentru_mame.html