BankNews.ro - The Business Republic

Popescu (Ministerul Energiei): Statul roman ar trebui sa fundamenteze o noua schema de sprijin pentru energia regenerabila
Economie | Data Publicarii: 23-05-2016

Statul roman ar trebui ca, in cazul in care gandeste o noua schema de sprijin pentru energiile regenerabile, sa realizeze mai intai propriile studii de fundamentare, atat din perspectiva concurentei pe piata, cat si a consumatorului final care plateste, sustine secretarul de stat in Ministerul Energiei, Corina Popescu.

"În 2010, România a îndeplinit una dintre cele mai atractive scheme suport pentru energiile regenerabile la nivel european. A fost un boom comparativ cu cel imobiliar (din perioada dinaintea crizei—n.r.). Într-o perioadă foarte scurtă am avut o dezvoltare foarte rapidă a acestui sector care se dorea susținut de stat. Consumatorii au început să conteste, au apărut modificări în timpul jocului care, evident, au nemulțumit investitorii. Astăzi suntem într-o situație stranie. Toți investitorii contestă ceea ce se întâmplă, pe de altă parte și consumatorii se plâng. De ce am ajuns în această situație? Pentru că atunci când am definit-o, nu am avut foarte bine fundamentată această schemă. Ar trebui ca, în situații similare, statul să aibă studii referitoare la cum este afectată concurența și care este gradul de suportabilitate din partea consumatorilor", a explicat Corina Popescu.

Ea a reamintit faptul că pe 31 decembrie 2016, intrarea în această schemă suport se închide, iar România va trebui să își asume noi targeturi pentru energie regenerabilă.

Cu toate acestea, Ministerul Energiei nu are în intenție definirea unei noi scheme suport începând din 1 ianuarie 2017. "Ne-am propus ca și target să definim strategia energetică. Am parcurs două etape și suntem în a treia, a modelării matematice. Nu avem în intenție definirea unei noi scheme suport începând cu 1 ian 2017", a mai spus oficialul citat.

Potrivit acesteia, tehnologia evoluează rapid în domeniu, fapt care va permite regenerabilelor să intre pe piață fără schemă suport în viitor.

Sursa: Agerpress

http://www.banknews.ro/stire/74402_popescu_ministerul_energiei_statul_roman_ar_trebui_sa_fundamenteze_o_noua_schema_de_sprijin_pentru_energia_regenerabila.html