BankNews.ro - The Business Republic

Dificultati de aprovizionare cu carburanti in Franta, dupa blocarea depozitelor si rafinariilor
Economie | Data Publicarii: 23-05-2016

Dificultatile in aprovizionarea cu carburanti persista luni in Franta, unde mai multe rafinarii si depozite de carburanti sunt in continuare ocupate de opozantii proiectului de lege privind dreptul muncii, informeaza AFP.

"Cinci din cele opt rafinării franceze sunt în grevă, oprite sau în curs de oprire", a declarat Emmanuel Lépine, secretarul sindicatului CGT, aflat în fruntea mișcărilor de protest.

Sute de sindicaliști de la CGT blochează începând de luni depozitul de carburanți de la Fos-sur-Mer (sud-est-ul Franței), alăturându-se protestelor similare organizate de mai multe zile în nordul și vestul Franței. În schimb, din cele 189 de depozite de carburanți blocate de mai multe zile mai multe au fost deblocate de forțele de ordine, a confirmat Eric Sellini, responsabil sindical CGT la grupul petrolier Total, fără a putea oferi un număr exact al depozitelor care rămân în continuare paralizate.

Criticând drept "ilegitime" aceste acțiuni de blocare, ministrul francez de Finanțe, Michel Sapin a reafirmat luni voința guvernului de la Paris de a utiliza "toate mijloacele disponibile" pentru a pune capăt acestor acțiuni. La rândul său, premierul francez Manuel Valls, aflat în vizită în Israel, a dat asigurări că forțele de ordine vor continua să evacueze mai multe depozite de carburanți.

Cozile la benzinăriile din nord-vestul Franței au determinat autoritățile să ia, începând de vineri, măsuri de raționalizare a distribuției de combustibili. Secretarul de stat în Ministerul Transporturilor, Alain Vidalies a confirmat că dificultățile de aprovizionare cu carburanți au provocat o penurie totală sau parțială pentru anumite categorii de carburanți la aproximativ 1.500 din cele 12.000 de benzinării existente pe teritoriul Franței.

Chiar dacă a exclus riscul unei penurii generalizate, premierul Manuel Valls a afirmat că reforma dreptului muncii, adoptată de Adunarea națională săptămâna trecută, va merge până la capăt, în pofida faptului că este contestată de sindicate. Actul legislativ crea să reformeze piața muncii într-o țară în care rata șomajului se apropie de 10% însă criticii estimează că actul normativ nu va face decât să crească precaritatea salariilor.

Sursa: Agerpress

http://www.banknews.ro/stire/74409_dificultati_de_aprovizionare_cu_carburanti_in_franta,_dupa_blocarea_depozitelor_si_rafinariilor.html