BankNews.ro - The Business Republic

Romania, somata de UE sa adopte masuri de gestionare a deseurilor si de prevenire a generarii de deseuri
Economie | Data Publicarii: 26-05-2016

Comisia Europeana a trimis un aviz motivat Romaniei prin care ii cere sa elaboreze planuri de prevenire a generarii de deseuri si de gestionare a deseurilor in conformitate cu obiectivele legislatiei UE privind deseurile (Directiva 2008/98/CE) si ale economiei circulare, informeaza un comunicat de presa al executivului comunitar.

Potrivit CE, România a avut un plan de gestionare a deșeurilor pentru perioada 2003-2013, dar acesta nu a fost revizuit, prelungit sau înlocuit pentru perioada următoare. De asemenea, România a rămas în urma în ceea ce privește prevenirea generării de deșeuri: încă din decembrie 2013, ar fi trebuit adoptate planuri privind reducerea deșeurilor generate la sursă prin tehnici ameliorate de fabricație sau prin eforturi de stimulare a cererii de produse mai ecologice, cu mai puține ambalaje. Prin urmare, Comisia trimite un aviz motivat. "Dacă România nu ia măsuri în termen de două luni, Comisia poate sesiza Curtea de Justiție a UE cu privire la aceasta cauză", avertizează executivul comunitar.

Bruxelles-ul precizează că planurile de gestionare a deșeurilor și de prevenire a generării de deșeuri au drept scop reducerea impactului deșeurilor asupra sănătății umane și asupra mediului, precum și utilizarea mai eficientă a resurselor în întreaga UE. De asemenea, aceste planuri constituie o condiție prealabila pentru utilizarea fondurilor UE.

Sursa: Agerpress

http://www.banknews.ro/stire/74462_romania,_somata_de_ue_sa_adopte_masuri_de_gestionare_a_deseurilor_si_de_prevenire_a_generarii_de_deseuri.html