BankNews.ro - The Business Republic

Romania, Ungaria si Bulgaria, vizate de cele mai multe investigatii OLAF privind fraude cu fonduri europene
Economie | Data Publicarii: 31-05-2016

Aproape un miliard de dolari din fondurile UE au fost acordate anul trecut unor solicitanti necinstiti, cea mai mare concentrare de presupuse cazuri de frauda au vizat Romania, Ungaria si Bulgaria, conform raportului pe 2015 al Oficiului European de Lupta Antifrauda (OLAF), transmite Reuters.

Potrivit OLAF, 888 milioane de euro (989 milioane de dolari) au fost probabil alocați unor solicitanți necinstiți, un ușor declin față de 901 milioane de euro în 2014.

Printre cele aproape 1.400 de sesizări legate de fondurile UE se află o plată de 1,3 milioane de euro pentru modernizarea unei fabrici de congelare a legumelor din Bulgaria. Când investigatorii au verificat unitatea au descoperit că aceeași persoană este și furnizor de echipamente și proprietar al fabricii, în această calitate majorând prețul. Un alt tip de fraudă îl constituie importul de panouri solare din China fără achitarea taxelor vamale prin utilizarea de documente false privind proveniența lor.

Directorul general al OLAF, Giovanni Kessler, a afirmat că nu crede că există totuși o corupție extinsă și că o majorare semnificativă a fraudelor detectată după 2013 arată că agenția sa a devenit cunoscută încurajând oamenii să raporteze suspiciunile de fraudă.

Anul trecut, 187 milioane de euro au fost recuperați prin acțiuni în instanță în statele membre și returnați Bruxelles-ului, un declin de 10% față de 2014.

OLAF are competența de a investiga cazuri de corupție, nu însă și de a-i urmări în justiție pe autorii acestor fapte.

Sursa: Agerpress

http://www.banknews.ro/stire/74520_romania,_ungaria_si_bulgaria,_vizate_de_cele_mai_multe_investigatii_olaf_privind_fraude_cu_fonduri_europene.html