BankNews.ro - The Business Republic

Pislaru: Ordonanta privind salarizarea bugetarilor ar putea fi adoptata saptamana viitoare de Guvern
Economie | Data Publicarii: 31-05-2016

Ordonanta privind salarizarea bugetarilor ar putea fi adoptata in sedinta Guvernului de miercuri, 7 iunie, iar pana la sfarsitul acestei saptamani se discuta cu partenerii sociali din Educatie propunerea Executivului, a declarat marti ministrul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice, Dragos Pislaru.

"Așteptăm ca, până la sfârșitul săptămânii, să reconfirmăm cu partenerii sindicali poziția acestora referitoare la propunerea Guvernului. V-am spus, luni la întâlnire, am avut un oarecare dezacord. Evident așteptăm confirmarea acestui lucru și dacă își vor menține poziția exprimată până acum și nu vom ajunge la un acord, pe care noi ni-l dorim în continuare, va exista o asumare a Guvernului pe varianta care corespunde cel mai bine cu principiile pe care le-am pus pe masă. Varianta care într-adevăr se concentrează pe corecții și care de la început nu și-a propus să ajungă în discuții de negociere de creștere a salariului cu un procent sau un alt procent pentru că nu acesta a fost scopul pe care l-am avut", a declarat Dragoș Pîslaru.

Ministrul a refuzat însă să precizeze care variantă este cea în cauză, respectiv aceea cu majorări de 9,65% din august 2017 sau cea cu creșteri cuprinse între 5 și 6% din august 2016, cu un impact bugetar de 200 de milioane de lei. Pîslaru a spus că, inițial, sindicatele din Educație erau de acord cu aplicarea unor corecții din august 2016, dar ulterior aceștia nu au mai fost de acord cu această propunere și au cerut aplicarea acestora de la 1 ianuarie 2017.

"Mâine, miercuri 1 iunie, vor fi lansate invitațiile pentru Consiliul Național Tripartit. Sperăm ca marți să avem participarea partenerilor sociali la ședința Consiliului Național Tripartit, iar miercuri, în ședința de Guvern de pe 7 iunie să putem aproba ordonanța de urgență", a precizat Dragoș Pîslaru.

Ministrul Muncii a spus că îi înțelege pe profesori pentru că are multe rude în familie care sunt profesori și chiar el a fost profesor mai mulți ani, dar că în acest moment nu sunt fonduri pentru a oferi corecții mai ample.

Potrivit acestuia, de corecții salariale pozitive ar urma să beneficieze 120.000 de profesori din cei 260.000 existenți în sistem.

Săptămâna trecută, sindicaliștii din Educație au solicitat Guvernului ca Ordonanța privind salarizarea în sectorul public să se aplice nediscriminatoriu de la 1 august 2016, cel târziu 1 ianuarie 2017, la fel ca la Sănătate. Anterior, aceștia au refuzat propunerea premierului Dacian Cioloș de creștere a salariilor, în medie, cu 10% de la 1 august 2017.

Restructurarea completă a sistemului de salarizare în Sănătate și introducerea unui sistem de premiere bazat pe condiții de reformă și criterii de performanță pentru personalul din sistemul de sănătate și pentru personalul didactic și didactic auxiliar, începând cu luna ianuarie 2017, sunt principalele modificări aduse la Legea salarizării bugetarilor.

Potrivit notei de fundamentare a proiectului de Ordonanță de urgență, în sistemul de sănătate, debutanții vor beneficia de o creștere suplimentară de 10% a salariilor, față de restul funcțiilor, pentru creșterea atractivității unei cariere în domeniu. Totodată, în sistemul de Sănătate și în Învățământ, vor putea fi pot acordate premii anuale, semestriale și trimestriale, în limita a 2% din cheltuielile cu salariile, cu încadrare în fondurile aprobate prin buget, în condițiile îndeplinirii unor criteriilor de performanță, care vor fi elaborate de Ministerul Sănătății și Ministerul Educației Naționale.

Alte modificări aduse de proiectul de Ordonanță privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2016, vizează eliminarea diferențelor de salarizare pentru funcții egale și muncă egală în cadrul aceleiași unități, prin aducerea salariilor la nivelul maxim aflat în plată la nivelul unității / instituției, pentru toate familiile ocupaționale, în limita alocărilor bugetare. În Administrația publică centrală — aparatul central eliminarea diferențelor de salarizare se va realiza prin stabilirea salariilor la 70% din nivelul salariilor aflat în plată la 1 august 2016 la Secretariatul General Guvernului. Măsura nu se aplică structurilor teritoriale.

Sindicaliștii din învățâmânt s-a arătat nemulțumiți de acest proiect considerând că, în afară de fondul de premiere de 2%, nu aduce nimic în plus pentru angajații din acest sector.

Sursa: Agerpress

http://www.banknews.ro/stire/74531_pislaru_ordonanta_privind_salarizarea_bugetarilor_ar_putea_fi_adoptata_saptamana_viitoare_de_guvern.html