BankNews.ro - The Business Republic

Londra ar putea pierde pozitia de capitala financiara a Europei; Frankfurt i-ar putea lua locul
Economie | Data Publicarii: 27-06-2016

Cei care s-au opus iesirii Marii Britanii din Uniunea Europeana au avertizat intotdeauna ca Brexitul ar pune in pericol unul dintre principalele atuuri economice ale tarii: rolul Londrei de capitala financiara a Europei, relateaza BBC Mundo.

Și, la mai puțin de 12 ore după ce britanicii au votat pentru ieșirea din UE, controversa era deja în plin avânt.

Vineri, surse din cadrul băncii de investiții americane Morgan Stanley au declarat pentru BBC că accelerează analizarea procesului ce ar putea duce la relocarea a 2.000 dintre angajații aflați în prezent la birourile din Londra, posibil în orașul german Frankfurt sau în cel irlandez Dublin, transmite corespondentul pentru afaceri al BBC, Joe Lynam.

"Printre joburile care ar putea fi mutate din Marea Britanie se numără cele care au legătură cu tranzacțiile cu euro, precum și alte funcții ale băncii de investiții și posturile înalte de conducere", a semnalat Lynam.

Morgan Stanley a negat însă vineri că ar fi luat deja o decizie privind relocarea personalului din Londra, precizând că o astfel de hotărâre poate dura ani.

Însă, intensificarea discuțiilor referitoare la această posibilitate reprezintă doar începutul unei serii de probleme potențiale pentru capitala britanică și al unei posibile prosperități pentru Frankfurt, oraș care speră să preia afacerile europene ale băncilor cu sediul la Londra.

Bancherii germani

Frankfurt are argumente bune pentru a deveni noua capitală financiară europeană, în fața altor candidați precum Paris, Amsterdam sau Dublin.

Pentru început, Frankfurt îndeplinește deja acest rol pentru economia germană, care este cea mai mare din UE și, odată cu ieșirea Marii Britanii, va face tot mai notorie hegemonia sa economică pe continent.

La Frankfurt își au deja sediul o serie de importante instituții economice, în special Banca Centrală Europeană, dar și bănci private de talie mondială, precum Deutsche Bank și Commerzbank.

Și, în plus, aici se află și Deutsche Borse, care era în proces de fuziune cu Bursa din Londra. Vineri, conducerea bursei germane a declarat că, din cauza Brexitului, sediul legal al companiei mixte va trebui stabilit acum la Frankfurt.

Capitală financiară mondială

Lupta între Frankfurt și Londra este una crucială.

City, centrul financiar londonez, ocupă un loc foarte important în finanțele mondiale, comparabil doar cu cel al Wall Street. Dar vitalitatea sa se datorează nu atât pieței interne britanice, cât rolului Londrei de furnizor de servicii financiare pentru economia globală.

Pe piața londoneză au loc volume uriașe de tranzacții în monede străine, profitând de faptul că orașul se află la jumătatea drumului dintre capitalele asiatice și New York.

Marele intermediar

Districtul financiar al Londrei dă de lucru la 400.000 de persoane, găzduiește 251 de bănci străine și controlează circa 40% din piața mondială valutară. Zilnic se vând și se cumpără aici circa 2.700 miliarde dolari în monedă străină.

O parte importantă a afacerilor financiare din Londra este legată de poziția sa de capitală financiară europeană.

Uniunea Europeană este cel mai mare bloc comercial din lume, o piață de 500 milioane de consumatori. Londra a fost un mare intermediar financiar al prosperității europene.

Fără avocați

În pofida faptului că Marea Britanie nu a adoptat euro drept monedă națională, o parte substanțială a marilor tranzacții în moneda unică europeană au loc în City-ul londonez. Zilnic, până la 2.000 de miliarde de dolari se transferă prin tranzacții denominate în euro.

Acum însă, există temeri că, prin ieșirea definitivă a Marii Britanii, poziția financiară a Londrei de bancher al Europei va deveni nesustenabilă.

De asemenea, se preconizează că UE ar putea impune reglementări, cerând ca băncile care desfășoară majoritatea tranzacțiilor în această monedă să aibă sediul în zona euro.

În 2015, ca o ironie, o decizie a unui tribunal european a împiedicat ca o măsură administrativă similară să restrângă din capacitatea Londrei de a domina această piață. Dar, în urma divorțului dintre Marea Britanie și UE, City-ul londonez poate rămâne fără apărători în fața autorităților europene.

Limitări legale

Un alt motiv pentru care multe bănci străine care au în prezent sediul la Londra ar putea lua în considerare mutarea la Frankfurt sau alte orașe de pe continent are legătură cu o reglementare a Uniunii Europene denumită "passporting". Aceasta permite băncilor să ofere servicii financiare în toate țările din UE fără a trebui să stabilească o bază permanentă în aceste state.

Din acest motiv, ieșirea Marii Britanii din blocul european prezintă un alt dezavantaj pentru continuitatea Londrei drept epicentru al activității financiare.

Există voci care susțin că Londra nu trebuie să se teamă atât de mult în noua lume după Brexit. Londra continuă să fie un loc respectat pentru bancheri, fiindcă aici se vorbește engleza, limba oficială a afacerilor. Sistemul legal și reglementările sunt considerate foarte eficiente și există o mână de lucru calificată, specializată în servicii financiare.

Dar, fiind în mijlocul unei țări care a votat decisiv pentru ieșirea din Uniunea Europeană, se confruntă cu o întrebare de miliarde de dolari: dacă va putea continua să fie capitala financiară a unui continent față de care a dat clar de înțeles că vrea să păstreze distanța.

Sursa: Agerpress

http://www.banknews.ro/stire/74864_londra_ar_putea_pierde_pozitia_de_capitala_financiara_a_europei_frankfurt_i-ar_putea_lua_locul.html