BankNews.ro - The Business Republic

Nicolaescu (ELCEN): Vom face toate eforturile ca Romgaz sa nu preia CET Progresu in contul datoriilor
Economie | Data Publicarii: 29-06-2016

Romgaz ar putea prelua CET Progresu de la Electrocentrale Bucuresti (ELCEN) in contul datoriilor, asa cum s-a intamplat in trecut cu centrala Iernut, insa conducerea ELCEN va face toate eforturile posibile sa nu se intample acest lucru, a declarat, miercuri, directorul general al producatorului de energie, Marcel Nicolaescu.

"Determinat de faptul că noi avem datorii la furnizorii de gaze, pentru faptul că nu am încasat debite de la RADET, avem un sechestru începând cu 2 iulie de către Romgaz pentru o datorie de 200 de milioane (de lei — n.r.) un sechestru care nu vreau să mă gândesc, e pus pe o centrală și nu vreau să-mi aduc aminte că se întâmplă același lucru ca acum câțiva ani când, pentru aceleași datorii pe care ELCEN le avea la furnizorii de gaze, a trebuit să dăm în plată o centrală, Iernut, pentru datorii. Nu vreau să mă gândesc la acest lucru", a spus Nicolaescu, după întâlnirea de la Ministerul Energiei cu ministrul de resort, Victor Grigorescu, și cu primarul general al Capitalei, Gabriela Firea.

El a adăugat că va cere Romgaz eșalonarea datoriei, în contextul în care se vor găsi soluții ca și RADET să plătească, la rândul său, datoria către ELCEN.

"Luni mă voi deplasa la Mediaș, împreună cu echipa mea de la ELCEN, pentru a negocia cu Romgaz de așa manieră încât să eșalonăm aceste 200 de milioane în perspectiva în care găsim înțelegere, și sunt convins că vom găsi, la doamna Gabriela Firea, primarul general al Capitalei, să eșalonăm și datoria RADET către noi. O să eșalonăm și noi de așa manieră încât să nu ajungem pentru a doua oară să dăm o centrală în plată. Vom face toate eforturile", a adăugat Nicolaescu.

La începutul acestei luni, Adrian Diaconu, director financiar-comercial adjunct al ELCEN, declara că, din cauza creanțelor pe care le are de încasat de la RADET, ELCEN nu poate achita contravaloarea gazelor primite de la furnizorii săi. Compania are contracte cu Petrom și Romgaz, dar și un contract de import de gaze. Potrivit lui Diaconu, Romgaz ar putea bloca conturile ELCEN în 2 iulie, din cauza unor datorii care se ridică la 330 de milioane de lei.

"În 2 iulie, există riscul să ne blocheze conturile 100%. Datoria noastră este de 330 milioane de lei la Romgaz și de 550 de milioane de lei în total către furnizorii de gaze", a mai arătat oficialul ELCEN.

În 2013, Romgaz a preluat de la ELCEN centrala Iernut în contul unei datorii de 653 de milioane de lei.

Sursa: Agerpress

http://www.banknews.ro/stire/74919_nicolaescu_elcen_vom_face_toate_eforturile_ca_romgaz_sa_nu_preia_cet_progresu_in_contul_datoriilor.html