BankNews.ro - The Business Republic

Negritoiu: Ar fi extrem de contraproductiv sa se faca un pas in spate si sa se sparga ASF; 16 tari europene au autoritate de supraveghere integrata
Economie | Data Publicarii: 20-09-2016

Spargerea Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) ar fi un pas inapoi extrem de contraproductiv avand in vedere ca in restul Europei se merge pe un sistem integrat de supraveghere, inclusiv cu piata bancara, sustine presedintele ASF, Misu Negritoiu.

"Mișcarea care se face (la nivel european—n.r) este ca eventual toate autoritățile să aibă un sistem integrat de supraveghere și, probabil, dacă în România se va face o modificare va trebui să se aibă în vedere dacă de integrează cu supravegherea bancară sau dacă se face "twin peaks", adică să ai supravegherea pe bază de risc și supravegherea pe bază de conduită separat. În niciun caz, ar fi extrem de contraproductiv din documentarul pe care îl avem noi azi, să se facă un pas în spate și să se spargă (ASF-n.r.) în două sau trei instituții din diverse considerente. Cred că și logistic ar fi foarte greu. Noi facem acum o platformă integrată și le va fi foarte greu celor care eventual ar încerca să o facă... Dar asta este o decizie politică și nu este competența noastră să comentăm doar să oferim documentarul nostru", a declarat marți Negrițoiu în cadrul unei conferințe pe teme economice.

Potrivit acestuia, numai opt țări din Europa mai au în prezent instituții de supraveghere separate pentru piețele financiare.

"Eu am venit (la ASF — n.r.) să consolidez o instituție formată. Este un lucru foarte bun care s-a făcut, dar nu suntem încă unde ar trebui să fim, nici din punct de vedere structural. Din 28 de țări din Europa, inclusiv nemembre, care participă la piețe financiare nebancare, în 16 țări autoritatea de supraveghere este una integrată, inclusiv piața bancară. 12 au integrat complet și guvernanța și structural și acesta este maximul în materie de supraveghere", a subliniat Negrițoiu.

Potrivit acestuia, patru țări, respectiv Belgia, Germania, Marea Britanie și Olanda, care sunt cu piețe mai mari și mai sofisticate au sisteme de tip "twin peaks", respectiv supraveghere pe bază de risc și supraveghere prudențială.

"Noi suntem în categoria următoare de integrare, cu Croația și Bulgaria, cu o singură autoritate numai pentru piețele nebancare și nu avem niciun fel de structură de guvernanță cu banca centrală, alta decât Comitetul Național de Risc Sistemic, care este doar de dialog, și funcționează. Este ceva mai puțin decât în celelalte 16 țări dezvoltate", a mai spus Negrițoiu.

Sursa: Agerpress

http://www.banknews.ro/stire/75795_negritoiu_ar_fi_extrem_de_contraproductiv_sa_se_faca_un_pas_in_spate_si_sa_se_sparga_asf_16_tari_europene_au_autoritate_de_supraveghere_integrata.html