BankNews.ro - The Business Republic

Viorel Lascu (Ministerul Mediului): Casa Verde, Casa Verde Plus si Natura, lansate in noiembrie, cu prefinantare de 30%
Economie | Data Publicarii: 23-09-2016

Secretarul de stat in Ministerul Mediului, Viorel Lascu, a declarat, vineri, la Oradea, ca programele Casa Verde, Casa Verde Plus si Natura, derulate prin Administratia Fondului pentru Mediu, vor fi lansate in luna noiembrie.

"Preconizat, realist, în noiembrie sperăm să fie lansate. Formatul de lansare va fi unul public, nu pe site unde să dea năvală fiecare. Fiecare lansare va fi anunțată cu zece zile înainte, într-o conferință publică, atât Casa Verde, cât și Casa Verde Plus. Există bani. În momentul de față, AFM are cea mai mare colectare din istorie, există fonduri. În noiembrie se va drumul la programele principale, și Casa Verde Plus. Element important este că această Casa Verde Plus va fi deschisă autorităților, se va putea finanța partea de clădiri, spitale, școli, mai mult decât a pune doar panouri solare, inclusiv ce înseamnă izolație, elemente de construcție. Dar, normal, va avea și componenta de cofinanțare și va avea avantajul prefinanțării de 30% care nu exista până acum", a declarat într-o conferință de presă, Viorel Lascu.

În ceea ce privește Programul privind conservarea biodiversității și administrarea ariilor naturale protejate, care se numește acum Natura, la care a lucrat Viorel Lascu, acesta necesită întocmirea unui ghid și crearea unui mecanism de finanțare, care aduce ca noutate prefinanțarea celui care aplică, în valoare de 30%.

Întârzierile în lansarea programelor au fost determinate de dificultățile de organizare, a motivat Lascu, precizând că, teoretic, toate ghidurile au fost finalizate în luna februarie. Problemele de administrare au fost legate, în primul rând, de Administrația Fondului pentru Mediu, care nu a fost preconizată să răspundă la programe vaste, singurul program care a decurs foarte bine, până în 2015, fiind "Rabla", care are un format simplu și nu implică sume foarte mari.

"În momentul în care am început să scoatem fiecare ghid în consultare, am constatat că nu avem de fapt fundamentul. Hai să modificăm ordonanța de urgență de funcționare a AFM-ului, apoi au venit hotărâri de guvern ca să poți da prefinanțare etc. Pe urmă, Casa Verde Plus, elementele de noutate legate de deschiderea spre materiale eco atestate, deci nu orice fel de material, și pentru că aici intervin societăți comerciale, am avut iarăși dificultăți legate de schemele de finanțare care se aplică, se merge pe minimis, pe alte scheme de competitivitate și astea necesită multe avize de la Consiliul Concurenței, de la Comisia Europeană șamd. Și de aici întârzierile", a explicat secretarul de stat Lascu.

Sursa: Agerpress

http://www.banknews.ro/stire/75840_viorel_lascu_ministerul_mediului_casa_verde,_casa_verde_plus_si_natura,_lansate_in_noiembrie,_cu_prefinantare_de_30p.html