BankNews.ro - The Business Republic

Grigorescu: Listarea Hidroelectrica se va intampla probabil in interval de maximum 6 luni, dar nu as vrea sa speculez
Economie | Data Publicarii: 09-10-2016

Listarea Hidroelectrica ar putea avea loc in maximum sase luni si poate fi una dintre cele mai profitabile listari pe care statul roman le-a facut vreodata, considera ministrul Energiei, Victor Grigorescu, subliniind insa ca nu ar vrea sa speculeze in ceea ce priveste termenul.

"Este greu să stabilești un termen limită pentru listare, pentru că, dincolo de elementul tehnic, mai trebuie analizată și conjunctura de piață. Eu cred că această listare se va întâmpla probabil în interval de maximum 6 luni, dar nu aș vrea să speculez, pentru că noi trebuie să alegem cel mai bun moment din piață", a afirmat șeful de la Energie, într-o emisiune la Digi24, întrebat care este termenul limită pentru listarea acestei companii.

Potrivit lui Grigorescu, înaintea procesului de listare trebuie clarificate o serie de aspecte tehnice. El a dat asigurări că în acest moment se lucrează "cu motoarele turate la nivelul mai multor comisii și comitete tehnice".

"Listarea Hidroelectrica este probabil una dintre cele mai importante acțiuni pe care le facem în acest mandat. Noi ne-am angajat să ducem acest proces mai departe și pot să spun că, dacă acest proces va fi finalizat în decursul acestui mandat, eu am credința că putem să și listăm. Există o sumă de aspecte tehnice care trebuie clarificate înainte și se depune mult efort în momentul acesta. Lucrăm cu motoarele turate la nivelul mai multor comisii și comitete tehnice. Trebuie în primul rând să ne lămurim și să definitivăm această strategie de dezvoltare a Hidroelectrica, pentru că listarea ei trebuie să aibă un singur scop: să facă din această companie o companie mai puternică; din punctul meu de vedere și o companie care să joace un rol mai mare la nivel național și la nivel regional. Am să vă dau un singur exemplu. Spuneați că aveam cea mai mare producție anul asta. Asta înseamnă că avem cel mai mare număr de agregate care sunt disponibile, apte să producă la un moment T. Este probabil unul dintre cele mai mari grade de disponibilitate a agregatelor Hidroelectrica din istorie. Și asta, sigur, vine și ca urmare a procesului de restructurare și de modernizare. Eu cred că acest proces trebuie dus la capăt și Hidroelectrica ar trebui să spună investitorilor ce anume vrea să modernizeze, unde vrea să se extindă...", a spus ministrul.

Întrebat care ar fi, din punctul său de vedere, pragul după care ar considera listarea Hidroelectrica un succes, Victor Grigorescu nu a dorit să avanseze nicio cifră.

"Ar fi nepotrivit din partea mea să comentez orice legat de preț, pentru că aceasta este o informație privilegiată și, sigur, poate una dintre cele mai sensibile informații într-un proces de listare. Ce pot să spun, este că am convingerea că Hidroelectrica poate să fie una dintre cele mai profitabile listări pe care statul român le-a făcut vreodată. Este în regimul ăsta de preț", a răspuns el.

La începutul lunii septembrie, Ovidiu Agliceru, președintele Directoratului producătorului de energie, declara că listarea la bursă a Hidroelectrica ar putea fi realizată la mijlocul anului viitor, după ce va fi stabilită situația celor 17 proiecte de investiții demarate înainte de 1989 și nefinalizate.

"Raportat la programul existent, preconizarea listării Hidroelectrica este undeva la jumătatea anului viitor, acesta este momentul la care trebuie să ne raportăm. Nu trebuie să ne îmbătăm să spunem că anul acesta se va face listarea", a spus Agliceru, în cadrul unei conferințe de presă.

El a susținut că listarea poate fi posibilă doar după ce se vor realiza studii privind situația celor 17 lucrări de investiții începute înainte de 1989, respectiv dacă acestea vor mai fi finalizate sau nu.

Statul va scoate la vânzare acțiuni la Complexul Energetic Oltenia, Hidroelectrica, Compania Națională Aeroporturi București, CNAPM Constanța și Salrom, dar va rămâne acționar majoritar la aceste societăți considerate strategice, conform unui memorandum publicat de Executiv.

Sumele obținute din vânzarea acțiunilor vor rămâne la dispoziția companiilor și vor fi utilizate pentru finanțarea programelor de investiții.

La Hidroelectrica, Ministerul Energiei va derula o ofertă publică primară de majorare de capital de 15%, pe piața de capital.

Sursa: Agerpress

http://www.banknews.ro/stire/76046_grigorescu_listarea_hidroelectrica_se_va_intampla_probabil_in_interval_de_maximum_6_luni,_dar_nu_as_vrea_sa_speculez.html