Tehnologiile dezvoltate in Japonia referitoare la conceptul si metodele de proiectare pentru rezistenta seismica sunt de real interes pentru Romania, a subliniat, luni, vicepremierul Vasile Dincu, ministru al Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice.
"Considerăm că prezentarea tehnologiile care sunt dezvoltate în Japonia referitoare la conceptul și metodele de proiectare pentru rezistență seismică, principiile izolării seismice și de control al vibrațiilor, introducerea aplicațiilor reale, rolul dispozitivelor, metode de construcție și întreținere reprezintă un real interes pentru toată România, pentru administrație, în același timp pentru specialiști", a spus Vasile Dîncu la Seminarul privind izolarea seismică, care este organizat în perioada 10-13 octombrie, la București, de către Ministerul Infrastructurii, Transportului și Turismului din Japonia, Asociația Japoneză de Izolare Seismică și Universitatea Tehnică de Construcții București.
Potrivit lui Dîncu, astfel de dezbateri sunt necesare pentru că România este expusă unor riscuri seismice semnificative.
"Bucureștiul este capitala cu cel mai mare risc seismic din Europa. Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice a fost în permanent contact cu evoluțiile și dezvoltările din industria construcțiilor, contribuind în mod constant la îmbunătățirea legislației primare sau secundare în acest domeniu (...). Un element (...) de maxim interes îl reprezintă exercitarea controlului statului privind modul de urmărire a comportării în exploatarea construcțiilor, cu precădere a celor care se încadrează la noi în clasa de risc seismic I, precum și a clădirilor a căror funcționare în timpul și ulterior producerii eventualului cutremur este indispensabilă. Campaniile de conștientizare publică a rolului și obligațiilor proprietarilor în întreținerea clădirilor sunt importante și trebuie continuate și în România", a mai spus Dîncu.
Totodată, acesta a mulțumit în numele Guvernului pentru "solidaritatea româno-japoneză".
"Suntem deosebit de onorați că partenerii noștri (...) au reconfirmat interesul și disponibilitatea de a participa la acțiuni comune împreună cu statul român, în scopul realizării unor schimburi de experiență cu privire la identificarea și implementarea unor metode de protecție antiseismică la clădirile noi sau vechi, din punct de vedere tehnic, economic sau legislativ (...). În data de 13 octombrie 2016 se marchează Ziua internațională pentru reducerea riscului dezastrelor naturale (...). Mă bucur că o să fim împreună în această zi (...) și că vom putea prin aceasta să lansăm un semnal în ceea ce privește cultura de securitate privind rezistența și apărarea în fața dezastrelor", a adăugat Dîncu.
La rândul său, secretarul de stat în MAI Raed Arafat a vorbit la seminar despre pregătirea pentru riscul de cutremur și pentru alte tipuri de risc.
"Poate cel mai important lucru în managementul acestui risc este prevenirea. Este poate și cel mai costisitor la acest moment și cel mai greu de făcut. Dar dacă avem ceva de învățat de la colegii noștri din Japonia este modul în care trăiesc printre riscuri. Ei sunt o țară care nu are doar riscul seismului, au absolut toate riscurile din lume, inclusiv riscul vulcanic (...), și totuși au învățat cum să se pregătească, au învățat cum să fie rezilienți. Pentru noi este foarte important ca populația să fie informată, populația să fie pregătită și bineînțeles o populație bine pregătită înseamnă o țară mai rezilientă, o populație mai puțin pregătită înseamnă o țară și o populație vulnerabile", a afirmat Raed Arafat.
Sursa: Agerpress
http://www.banknews.ro/stire/76067_video_dincu_tehnologiile_dezvoltate_in_japonia_pentru_rezistenta_seismica_sunt_de_real_interes_pentru_romania.html