BankNews.ro - The Business Republic

UPDATE Petrescu (Posta Romana): Corpul de control al MCSI a urmarit toate achizitiile realizate in ultimii 8 ani
Economie | Data Publicarii: 20-10-2016

Corpul de control al Ministerului Comunicatiilor si pentru Societatea Informationala (MCSI) a urmarit toate achizitiile realizate de Posta Romana in ultimii 8 ani, iar mai multe informatii vor putea fi furnizate in momentul in care voi avea detalii asupra raportului, a declarat, joi, pentru AGERPRES, directorul general al Postei Romane, Alexandru Petrescu.

"Aria de control a acoperit ultimii 8 ani de activitate a companiei, iar observațiile specificate în media vizează cu precădere perioada 2008-2013, cu accent pe contractele de achiziții sau asociere care deja se "bucura" de o notorietate neagră-unele dintre ele contribuind semnificativ la situația economica dificilă în care compania se regăsește astăzi. Consider că toate aceste demersuri ale instituțiilor de control și verificare sunt și vor fi în beneficiul companiei, în soluționarea multora din aspectele neclare, cu impact negativ asupra companiei în ultimii 8 ani. Mi-au fost solicitate documente din anii 2008 și 2009, respectiv contracte pe achiziții IT și auto din toți acești ani. Inclusiv contractul cu Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) a fost subiect al controlului. În momentul în care vom avea detalii vom putea oferi mai multe informații", a subliniat Petrescu.

În opinia acestuia, raportul de Corpului de control al MCSI nu va afecta contractarea, de către Compania Națională Poșta Română, a unui împrumut de 46,1 milioane de euro de la BERD, ci dimpotrivă "va clarifica din tarele trecutului", iar în luna noiembrie ar putea exista o decizie în acest sens. "Nu cred că va afecta acest control finalizarea contractului de împrumut cu BERD, ci dimpotrivă va clarifica din tarele trecutului. Suntem aproape să îl finalizam, urmează să intrăm în comitetul de risc la sfârșitul lunii, iar în noiembrie se va lua o decizie", a precizat șeful Poștei Române.

În data de 26 iunie, într-un interviu acordat AGERPRES, Petrescu anunța că Poșta Română va contracta un credit de 46,1 milioane de euro de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) pentru realizarea unor investiții în platformele IT&C, care au o vechime de peste 10 ani, dar și într-un centru de sortare automatizat la Otopeni.

Ministerul Comunicațiilor a înaintat joi către Direcția Națională Anticorupție (DNA) raportul Corpului de control privind Poșta Română, sesizând mai multe nereguli referitoare la procedurile privind achiziția sistemelor informatice și a mașinilor, precum și la încheierea contractelor de închiriere a spațiilor.

"Compartimentul de Control și Audit din cadrul Ministerului Comunicațiilor și pentru Societatea Informațională a finalizat controlul desfășurat la C.N. Poșta Română S.A., în perioada 26.08 — 30.09 2016. Concluziile raportului au fost înaintate astăzi, 20 octombrie 2016, către Direcția Națională Anticorupție. Dintre aspectele supuse verificării, Corpul de control al MCSI a sesizat mai multe nereguli, dintre care precizăm: nereguli identificate la procedurile privind achiziția publică pentru IT&C; nereguli la încheierea contractelor de închiriere a spațiilor, cât și la derularea procedurii privind achiziția de mașini", precizează MCSI.

Potrivit sursei citate, controlul s-a efectuat în baza actelor și documentelor puse la dispoziție de Compania Națională Poșta Română.

"MCSI a decis, având în vedere constatările Corpului de control al ministerului, să sesizeze Direcția Națională Anticorupție, privind operațiunile sau actele ilicite, în legătură cu care au rezultat indicii de săvârșire a unor posibile fapte, care pot întruni elementele constitutive ale unor infracțiuni, urmând ca organul de urmărire penală să hotărască asupra existenței sau inexistenței infracțiunilor și asupra vinovățiilor", a subliniat MCSI.

Poșta Română a încheiat anul 2015 cu o pierdere de circa 30 de milioane de lei pe fondul unei amenzi primite de la Consiliul Concurenței pentru activități anticoncurențiale din perioada 2010-2012, după ce 2014 a fost primul an profitabil de după 2009.

În 2014, rezultatul net al Poștei Române a fost de 22,8 milioane de lei, după 5 ani de pierderi, iar cheltuielile de investiții au totalizat 13,9 milioane de lei. Pentru 2016, conducerea Poștei estimează un profit net de 4 milioane lei.

Poșta Română, companie națională înființată conform Legii 31/1990, nefiind o instituție publică, este deținută de statul român, prin Ministerul Comunicațiilor și pentru Societatea Informațională (MCSI), în proporție de 75%, și Fondul Proprietatea (FP) în proporție de 25%.

Compania deține cea mai mare rețea de distribuție la nivel național, însemnând peste 80% din totalul subunităților poștale care operează, în prezent, în România. Peste 19 milioane de locuitori beneficiază de serviciile Poștei Române și peste 7,5 milioane de adrese sunt acoperite de rețeaua poștală proprie.

Poșta Română rămâne compania cu cea mai mare cifră de afaceri din acest sector de activitate, dar și cel mai mare angajator din România, cu puțin peste 25.000 de angajați.

Sursa: Agerpress

http://www.banknews.ro/stire/76221_update_petrescu_posta_romana_corpul_de_control_al_mcsi_a_urmarit_toate_achizitiile_realizate_in_ultimii_8_ani.html