BankNews.ro - The Business Republic

Painea congelata se vinde intrucat cere piata, iar producatorii romani nu ofera produse deosebite (oficial MADR)
Economie | Data Publicarii: 20-10-2016

Producatorii romani de paine trebuie sa vina pe piata cu sortimente deosebite, pentru ca romanii sa nu mai cumpere produse de panificatie congelate, aduse din import, a declarat, joi, Elena Tatomir, director general al Directiei Generale Politici Agricole si Industrie Alimentara din cadrul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR).

Ea a răspuns astfel unei întrebări privind prezența masivă în magazine a produselor de panificație congelate.

"Am discutat acest subiect cu colegii din morărit și panificație. Avem foarte multe supermarketuri și probabil piața dorește să consume astfel de produse. Cei care lucrează în acest sector ar trebui să se concentreze ca aceste produse să fie oferite de producția internă și să nu mai vină din import. Mai ales că avem producții foarte bune în domeniul cerealelor și industria de morărit și panificație ar trebui să se concentreze și să-și pună întrebări legate de acest segment", a spus Tatomir, în cadrul conferinței "Agro-Business pe profit".

Oficialul MADR a susținut că autoritățile nu pot interveni în a stabili nici regulile pieței și nici doleanțele cumpărătorilor.

"Vorbim de cerere și ofertă. Cred că cei din sectorul de morărit și panificație trebuie să își reconsidere abordarea față de piață și gama sortimentară, pentru a oferi cumpărătorilor produse deosebite și să satisfacă cerințele acestora", a adăugat ea, la conferința organizată de ziarul Bursa.

La rândul său, Daniel Constantin, membru în Comisia de agricultură din Camera Deputaților și fost ministru al Agriculturii, a arătat că, până acum, fermierii români din acest domeniu nu s-au preocupat să producă valoare adăugată, mulțumindu-se să găsească cumpărători pentru grâu.

"Motivul (pentru care există cantități mari de pâine congelată pe piață — n.r.) este simplu: exportăm prea multă materie primă. Și fermierii sunt de înțeles aici. Au fost ani de zile în care nu au câștigat nimic, nu au fost pe profit. După anul 2007, au fost tentați să obțină venituri imediate, din vânzarea directă, acesta a fost businessul pe care l-au creat. Dar acum, după pașii făcuți pe zona de dezvoltare și de creștere a producției, încep să se gândească la o valoare adăugată mai mare, la un câștig mai mare", a spus Constantin, prezent la același eveniment.

În luna mai, președintele Comisiei pentru agricultură din Camera Deputaților, Nini Săpunaru, declara că în România intră zilnic 25 de tiruri cu pâine congelată din import, ceea ce înseamnă o cantitate de 875.000 de tone pe an.

"25 de tiruri cu pâine congelată intră în fiecare zi în România, adică 875.000 de tone pe an. Deci, orice pâine proaspătă din aceste magazine este de fapt pâine congelată adusă din import", a spus Săpunaru, în cadrul unei conferințe.

Un Ordin al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) care intră în vigoare joi prevede faptul că operatorii economici care comercializează către populație pâine, produse de panificație și produse de patiserie obținute din produse congelate, precum și unitățile care utilizează la prepararea meniurilor produse alimentare congelate au obligația de a informa consumatorii prin afișare la loc vizibil, lizibil, ușor de înțeles, într-o formă care să nu permită ștergerea, după caz, pe un afiș, pe etichetă, ambalaj de vânzare, în meniul oferit, ori altele asemenea, ce însoțesc produsul, cu mențiunea "produs/din produs decongelat".

"Este vorba despre un Ordin ANPC care intră în vigoare pe 20 octombrie și care prevede obligativitatea operatorilor economici care comercializează produse congelate sau produse care provin din produse congelate să afișeze acest lucru", a declarat pentru AGERPRES Paul Anchel, director general ANPC.

Operatorii economici care nu vor respecta prevederile acestui Ordin vor fi sancționați cu amenzi cuprinse între 1.000 și 10.000 lei, sancțiunile putând include și suspendarea activității în cazul în care aceștia se opun total afișării acestor informații.

Sursa: Agerpress

http://www.banknews.ro/stire/76223_painea_congelata_se_vinde_intrucat_cere_piata,_iar_producatorii_romani_nu_ofera_produse_deosebite_oficial_madr.html